Никола Попов – петричкият откривател на вълшебната арония

Неговата дума в Петрич се чува от години, неговото мнение се търси. Макар че отдавна не е политик, защото отказа да се занимава с политика. Но когато стане реч за производство и търговия с арония, той е насреща. Той е гуруто на петричани, когато става въпрос за екологични и полезни за човешкото здраве продукти. Защото инженер-екологът Никола Попов е призван да е сред пионерите в отглеждането на различни култури в своя роден край. Преди повече от две десетилетия, когато още е на политическата сцена, комунистът по убеждения започва пръв да внася от съседна Гърция маслинови фиданки. Подарява не едно  и две такива дръвчета на наши премиери и президенти при визитите им в южния град. Благодарение на него днес има маслинови дръвчета в стотици дворове в Петричко. Тук пристигат през 2006 година и испански учени с намерение да проучат региона и да отглеждат маслинови плантации. Останали впечатлени от направеното от Никола Попов в Петрич. Те признали, че не вярвали маслините да виреят в южната ни община. Така обаче и не се случила испанската връзка с маслините в южния град.

„След няколко загубени избори загърбих политиката. Превърна се в нещо мръсно тази дума в България. И я зарязах. Отдадох се на производството на арония и на търговия с продукти от това лечебно и вълшебно за човешкия организъм растение. И въобще не съжалявам. Аз съм комунист с десен джоб и съм за пазарната икономика“, признава с усмивка колоритният петричанин.

Сега се занимава изцяло с отглеждането на арония. Притежава над 400 корена за собствено производство, както и 3000 за продажба, като бройката струва 3-4 лева. Растението е богато на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант. Здравните й стойности не се ограничават до това. Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при нея в сравнение с други горски плодове. „В нея има още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Всичко това я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения”, разпалено обяснява Никола Попов. Тя е полезна за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, за нормализиране на кръвното налягане, помага на болните от гуша.

Инженер-екологът направил тази година вино, сироп и оцет от арония. Търсенето и от българи, и от чужденци е голямо, с всяка изминала година интересът се увеличава. Цените никак не са ниски, но търсенето е по-голямо от предлагането. Това обуславя и високите цени на „Поповите чудеса от арония”. Литър вино струва 10 лева, литър сок без захар е на същата цена, а оцетът се продава по 5 лева за литър. Според специалиста от аронията се печели добре, това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Пиенето на арониево вино е еликсир за душата и лек за тялото, защото то прочиства организма и освежава. Сокът от това растение е добре да се прави без захар. Тогава напитката разгражда мазнините, премахва отоците, помага за кръвното налягане, намалява захарта, стабилизира имунната система. Може да се направи и компот от арония – плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това се залива с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и се стерилизират за 15-20 минути. Друга възможност за използването на магичното растение е чай – една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да се запари за 30 минути. Приема се по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша.

Ако си падате по сладко, то аронията пак може да ви свърши работа. Ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които се варят 5 минути. Изцеждат се и се прибавят към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да се свари сладкото на две части, не е лошо да добавите ябълка или портокал за аромат и разкош.

„Всичките ми продукти – вино, сок и оцет, са екологични. Добре е да не се прекалява с консумацията им. Достатъчно е да се пийват по стотина милилитра и от виното, и от сока на ден. Те се консумират за разтоварване и за по-добър тонус, за по-здраво тяло”, разказва 73-годишният експерт от Петрич, който знае всичко за тайните на аронията. Затова за него не важи поговорката „На стар краставичар краставици продаваш”. Никола Попов стяга специална пратка за далечна чужбина. Тя ще прелети над Атлантическия океан, за да кацне в Канада. А аронията е храст, който произлиза от Северна Америка и по-точно от Източна Канада. Навлиза в Европа през Германия и Русия. Най-големи производители на арония в момента са САЩ, Полша, Германия, Канада и Русия.

„Дъщеря ми е в Торонто. Оказа се, че никъде нито тя, нито нейните приятели от Канада могат да намерят толкова лечебен и вкусен арониев сок като моя. Затова искат да им изпратя от своята продукция. За мен е чест, че качествата на моя сок от арония се оценяват в родината на това растение”, споделя с гордост петричанинът, когото в родния му край неслучайно наричат Повелителя на аронията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене