Деян Давидков с фирмен капитал от 20 лв. спечели концесията на лесопарка в Симитли

Деян Давидков ще стопанисва най-новата почивна зона на общината до 2052 г., като междувременно се задължава да я превърне в истинско бижу с хотел, 4 басейна, игрища…

25-годишен младеж от Симитли с фирма, регистрирана с капитал от 20 лв., спечели концесията на община Симитли за изграждане на лесопарк с градски плаж срещу сумата от 51 701 144 лв. без ДДС. Парите са с близо 18,25 млн. над цената на обществената поръчка, обявена от общината в търсене на концесионер на парка.

Фирмата на Деян Давидков – „Ди Поол“ ЕООД, е била единственият кандидат, подал документи. Тя е регистрирана преди 2 години на ул. „Славянска“ 102  и е с предмет на дейност СПА и уелнес услуги, хотелиерски услуги, ресторантьорство, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски и т.н. услуги, и още куп дейности, незабранени от закона. До момента не е развивала никаква дейност.

Въпреки това младият концесионер скача в бизнеса с двата крака и надълбоко – в продължение на 32 години той първо ще застрои, а после и ще стопанисва огромния терен източно от града в района на минералните извори и оранжериите, който е ситуиран между жп линията София-Кулата и река Струма.

Предложените от Давидков повече от 62 млн. лв. ще са за ново строителство, ремонт на съоръженията и поддръжката им през целия срок на концесията.

През първата година след сключване на договора с община Симитли концесионерът ще трябва да реконструира двата съществуващи басейна в лесопарка с площ съответно 1000 кв.м и 200 кв.м, да изгради нови съблекални и душове, както и зона за плажуване с площ 3500 кв.м. През втората година от него се очакват 2 нови басейна, кафе-бар, водна пързалка и основен ремонт на съществуващите в лесопарка игрища и детски площадки. През 2023 г. в концесионния договор е предвиден строеж на хотел с питейни заведения и СПА център. Центърът ще се захранва с минерална вода от сондаж №8, чиято температура е 60º.

Задълженията на Давидков са да предоставя СПА услуги не по-малко от 8 часа в денонощие, 365 дни в годината, хотелът да работи нонстоп, а плажовете да са отворени поне по 8 часа в курортния сезон. Ако той забави въвеждането в експлоатация на напълно завършения лесопарк повече от 3 г., още от следващия ден ще дължи по 3000 лв. на ден неустойка. Други 500 лв. дневно ще плаща, ако наруши непрекъсваемостта на услугите в парка.

По време на целия срок на концесията до 2052 г. младежът е задължен да пуска безплатно в парка всички желаещи, ще се заплащат само спането в хотела, консумацията в заведенията, ползването на басейните, плажната зона и игрищата.

Ако договорът за концесия бъде прекратен, независимо по какви причини, виновната страна ще трябва да плати на другата неустойка от 500 000 лв.

В дългия близо 50 стр. концесионен договор обстойно са описани задълженията на общината в качеството й на концедент и на младия бизнесмен като концесионер. Там са фиксирани и концесионните такси, които Давидков ще плаща на общината. За първите 3 г. например той трябва да внесе в общинската хазна 7200 лв., а пред следващите 29 г. ще плаща 0,55% от годишните приходи от лесопарка за предходната година преди тяхното облагане, но не по-малко от 11 050 лв. годишно, което всъщност е под 1000 лв. на месец.

Договорът влиза в сила, когато концесионерът представи доказателства в община Симитли, че има в наличност 60 млн. лв. или открита кредитна линия. Това трябва да стане до средата февруари следващата година.

Без съмнение е, че поне в началото гръб на младия концесионер ще бъде баща му Иван Давидков. Той е 47-годишен, от Симитли, и има няколко фирми. Най-известната е „Вантроник“ ЕООД, с която миналата година бизнесменът спечели обществената поръчка на Банско за изграждане на пешеходен мост над река Глазне, както и поддръжка на уличното осветление в курортния град, а преди няколко месеца спечели и поръчка за 229 770,39 лв. без ДДС за благоустрояване на площите зад сцената в центъра на Симитли. Същата фирма преди 2 г. прокопа и целия Благоевград, за да прекара минерална вода до хотела на бившия общински съветник Румен Калайджиев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене