Там, където липсват медици, има добри сърца

Богдан Боцев е народен представител от БСП. Напоследък обаче е изоставил законодателната дейност заради Covid отделението на болницата в Гоце Делчев, където е доброволец санитар на пълен работен ден.

Самият той се заразява преди време с коронавируса, но е от късметлиите, които бързо се възстановяват и кара заболяването леко. Голяма част от близките му също се заразяват. Майката му, която е лекар в болницата в Гоце Делчев, кара тежко заболяването. Още щом се заразява Боцев е категоричен- оздравее ли, ще се посвети на доброволния труд там, където болката и смъртта са ежедневие.

Ще съм тук, докато е необходимо, категоричен е народният представител. За малко на помощ идва и колегата му професор Георги Михайлов. И тук като навсякъде в страната има недостиг на медицински персонал. Ситуацията е тежка, казва Богдан Боцев. Има заразени медици. Няколко са Covid отделенията в болницата, а персонал не достига. На смяна в четирите отделения са по двама лекари, две медицинските сестри. А пациентите са поне 100. Често смените им са по 18 часа, казва народният представител. Той не се притеснява да свали депутатския костюм и да облече предпазното облекло на санитар и да разнася медикаменти и храна на болните. Има хора в много тежко състояние, обяснява Богдан Боцев. Тежко е да ги вижда, още повече че градът е малък и хората се познават. В очите на познатите си той среща страх, болка, отчаяние, надежда.

И това трудно се преглъща. Стяга гърлото и те удря право в сърцето. Хората са много изплашени, споделя още депутатът от левицата. Преживяванията в болницата са тежки, допълва Боцев. Слава Богу, че лекарства и апаратура има. Но лекарите са изморени, те са на ръба, подчертава депутатът и казва: „ Въпреки умората са всеотдайни към пациентите си“. Семейството ми ме подкрепя напълно, спестявам им за тежките моменти в болницата, подчертава Богдан Боцев. В момента в болницата в Гоце Делчев има двама доброволци, чака се още един .

Засега работата в парламента не му липсва. В момента съм много полезен в моя град и в болницата, категоричен е той. Все пак работата в Народното събрание е важна и скоро ще се върне от сряда до петък на депутатската банка, а през уикенда – отново в Covid отделението при болните, за да помага и да вдъхва надежда там, където е възможно. „Всеки ден виждам болни хора, които са в тежко състояние. Затова призовавам да се спазват мерките. Така ще запазим себе си, близките си и лекарите, за да не се стигне до момента, в който няма да има кой да ни лекува“, споделя Боцев. Празно легло в болницата за дълго не остава. Един пациент се изписва, бързо неговото място се запълва от друг. Боцев е виждал смъртта в очите. Тежко го преживявам, споделя депутатът. Случва се роднини на пациент в болницата да го разпитват за състоянието на техния близък и той разказва, колкото може. Това, което е в очите на роднините на болните не се описва. То се усеща. Много е тежко, казва Богдан Боцев. Но няма да остави съгражданите си. И няма да се откаже, докато може и докато има нужда от доброволци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене