ОИК-Благоевград заседава извънредно! Ще гледа жалбата на съветничката С. Ставрева за детрониране на кмета Р. Томов

Общинската избирателна комисия в Благоевград заседава извънредно на 21 декември /понеделник /. Поводът е жалба на съветничката от Партия на Зелените ,Соня Ставрева, за детрониране на кмета Румен Томов., както и сигнал на Калоян Ханджийски за конфликт на интереси срещу Ставрева.

В жалбата си съветничката Ставрева настоява да бъдат прекратени предсрочно пълномощията на кмета Томов за неизпълнени решения на ОбС, липса на план за развитие на Благоевград, който трябва да се одобри от съветниците, както и нарушения на член 44 от ЗМСМА. На заседанието си в понеделник комисията не може да разгледа жалбата на Ставрева по същество, а само за сведение, тъй като има висящо дело за детронирането на Румен Томов на 18 януари и докато то не приключи, ОИК Благоевград не може да се произнесе.

Ако резултатът от съдебното заседание е прекратяване пълномощията на Томов, то жалбата на Ставрева е безпредметна, но ако съдът остави Томов на кметския пост, то тогава „топката “ е в ОИК, които започват събиране на доказателства за посочените в жалбата на Ставрева мотиви за искането и. След което ще сезират прокуратурата, ако тя се окаже права. Т. е удрят кмета Томов от засада. Ако не падне след 18 -ти януари, то предстои нова атака за детронирането му.

На същото заседание комисията ще разгледа и искането за прекратяване на пълномощията на Соня Ставрева в ОбС. Оставката и бе поискана от съветника и лидер на ДСБ Калоян Ханджийски, който смята, че Соня Ставрева е в конфликт на интереси, тъй като управлява дружество, на което е изпращала поздравителни адреси от общината, срещу 160 лева. Ханджийски е приложил и фактури за извършените плащания.

Няма да има решение и по казуса Ставрева, тъй като се чакат отговори от институции като Търговския регистър, КПКОНПИ и други, които да проверят дружеството на съветничката. Чак когато те пристигнат, ОИК ще може да разгледа по същество сигнала на Ханджийски и да поиска обяснение в тридневен срок от Ставрева, това уточни пред Struma. com председателят на ОИК Благоевград Мартин Бусаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене