Превръщат старата обществена пералня в село Баня в модерна обществена баня с 2 басейна

Община Разлог е с амбиция да направи модерна обществена баня на мястото на старата обществена пералня. Вече са стартирали стъпки в тази посока, които са на съвсем начален етап. За да има достатъчно място за реализирането на такъв проект, към имота, върху който е изградена пералнята, ще се присъедини друг съседен, също общински, и ще се образува един по-голям. За целта вече е възложено геодезическо заснемане. На този етап все още не е ясно колко ще струва подобно бизнес начинание. Това ще стане ясно едва след като бъде изготвен идеен проект. Докато се стигне до него обаче, община Разлог трябва да разполага с изходни данни за проектиране, което включва редица процедури и документи, в т. ч. и геодезическото заснемане, което вече е възложено.

Кметът Красимир Герчев поясни: „Идеята ни е да направим една наистина хубава баня на европейско ниво, която ще предлага качествена услуга. Ще образуваме по-голям имот, като ще присъединим друг общински имот към този на пералнята. Пространството зад сградата откъм реката е улица, но действително там никога не е имало такава. Реално това пространство е неизползваемо и обрасло с бурени. Улица там не е и необходима, тъй като съществуващата инфраструктура осигурява необходимия достъп. Затова тази улица ще отпадне като такава и част от нея също ще се присъедини към имота. Сега сме възложили заснемане, за да можем да преминем към проектиране“, каза кметът Герчев.

Идеята е да се направят два басейна, съблекални, каса за продажба на билети и чакалня, също и няколко вани. Ако пространството позволи, ще има помещения за друг вид услуги като фризьорски, масажи и др. Предвижда се капацитетът на басейните да бъде до 35 души.

Обществената пералня в село Баня е единственият актив на ОП „Бани и перални“. Към момента то продължава да стопанисва под наем обществената баня, която миналата година бе продадена. Това решение обаче е временно. Превръщането на пералнята в баня е начин да се запази и да продължи да работи общинското предприятие, като се направи опит то да бъде направено печелившо или поне да се самоиздържа.

Обществената пералня е затворена и не работи от няколко години. Преди това едната половина се използваше от жителите на селото и съседните населени места за собственоръчно пране, а в другата беше за обществено пране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене