5 признака на остаряла ERP система и проблемите, които създава

ЕРП системите промениха начина, по който фирмите гледат на сложните бизнес процеси. Те са опростили процесите с непрекъснатите си усилия за премахване на препятствията. Днес собствениците на големи и малки бизнеси възприемат ЕРП системите като най-добрата практика в бранша.

Тук има малка подробност. Не можете да използвате остаряла ЕРП система, тъй като това ще създаде впечатление, че сте некомпетентни и освен това е неподходяща за посрещане на съвременните предизвикателства на бизнеса. Компаниите, които все още използват стари системи, ще бъдат подложени на огромен натиск, тъй като такива системи са несъвместими със съвременната работна сила. Доставчиците на ЕРП, които все още се осланят на стари системи, няма да могат да оцелеят дълго, тъй като компаниите все повече търсят лесни за ползване и интуитивни софтуерни решения.

Проблеми при използването на остаряла ЕРП система

 

Собствениците на фирми могат да твърдят, че разходите за актуализиране на ЕРП системата до последната версия са непоносими и нарушават бюджета на фирмите, но това не е точно така. 96% от компаниите се нуждаят от големи промени в своята ЕРП система, за да се противопоставят на текущите бизнес промени. Остарялата локална ЕРП система изисква обширни корекции, за да ги поддържа, което добавя значителни разходи за поддръжка и ефективността все още не е гарантирана.

От години се наблюдава ръст на актуализациите на ЕРП със 111%, което причинява огромни вреди на рутинните бизнес дейности. Освен това служителите трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, за да работят по обновената система. А фирмите, особено малките, не могат да си позволят да губят време, за да поемат тези промени.

Старите ЕРП системи не разполагат с най-новите функционалности.

Прекратяване поддръжката на по-стари версии на ЕРП прави бизнеса податлив на нарушения на сигурността на данните. След като бъде прекратена поддръжката на някоя по-стара система тези, които все още работят на по-стари версии, влизат във фаза на поддръжка, специфична за клиента. Освен че клиентите получават ограничена поддръжка на функциите, системата не се адаптира към нови или променени външни изисквания. Следователно остарялата ЕРП система не може да се възползва от променящата се пазарна среда.

Повечето съвременни ЕРП системи са снабдени с поддръжка в облак. Това има по-голям смисъл за малките организации, тъй като те търсят съотношение цена-качество с базирани на облак функции. Те се отказват от внедряването на локална ЕРП система, тъй като е сравнително сложна и скъпа, въпреки че предлага голям брой функции. Освен това, базираните в облак ЕРП системи осигуряват достъп до множество устройства чрез мобилни устройства, таблети и други приспособления и осигуряват видимост в реално време в движение.

Остарелите ЕРП системи не могат да се възползват от предимствата на автоматизацията. Трябва да се правят куп действия, за да се поддържа системата работеща. Отделно от това се губи значително време при отстраняването на грешките.

Старите ЕРП системи са негодни за достъп от смартфони, които изискват специален дизайн, за да могат да се поберат във размерите на екрана. Освен това, неспособността им да се интегрират с най-новите приложения на трети страни създава още повече неприятностите на потребителите.

Бизнесът се разраства енергично на глобално ниво и очакванията на клиентите се повишават над нивото на комфорт. По-голямата част от работната сила е мобилна и клиентите са разпръснати по целия свят. При такъв сценарий старите системи просто не са подходящи за работа, тъй като започвате да губите компетентност.

5 белега, които показват, че вашият ЕРП е остарял

 

  1. ERP системата става пречка за вашия бизнес

ERP системата, която сте инсталирали преди няколко години, вероятно е била разумно решение за рационализиране на процесите и подобряване на ефективността на вашия бизнес. Същата ERP система днес поглъща по-голямата част от времето ви за надстройки на системата, нарастващи разходи за поддръжка и едва ли остава време за иновации в бизнес процесите. Такава система не е нищо друго освен отговорност.

  1. Забавен процес

Ефективността на процеса може да е имала значителен ръст в миналото. В продължение на няколко месеца няма подобрение в ефективността на процесите. Всички ваши усилия за иновации са възпрепятствани от изоставането в процесите. Крайната цел на ЕРП системата е да увеличи производството, но е точно обратното на това, което се случва в момента.

  1. Без облачна поддръжка – без гъвкавост

В съвременната мобилна бизнес среда не можете да си позволите да функционирате без облачна поддръжка. Няма гъвкавост в работата и видимо вашият бизнес е в застой. Облачният ЕРП е интелигентен избор за вашия бизнес благодарение на безбройните му възможности като автоматични актуализации, поддръжка и надстройка, подкрепена от доставчик, по-ниски разходи за внедряване, повсеместен достъп и достъп по всяко време, по-голяма гъвкавост, лесно планиране, достъп до данни в реално време и високо ниво сигурност.

  1. Липса на по-млада работна сила

Днешната работна сила се състои главно от умели от техническа гледна точка млади служители, които предпочитат да работят с компания, която се развива. Те предпочитат да изберат организацията, която от своя страна избира вълнуващи начини на работа в сравнение с канцеларските и отнемащи време методи. По-голяма степен, обхват и усърдие за иновации на по-високо ниво. По-висок е рейтингът на вашата компания. Но ако вашите служители са разочаровани и изпитват недоволство от работата, трябва сериозно да помислите да замените системата.

  1. Липса на бизнес информация в реално време

Независимо дали става въпрос за вашите доставчици или клиенти, всички те търсят бизнес свързаност в реално време, за да ускорят процеса на правене на бизнес с вас. Все повече и повече компании, поддържащи ЕРП, предоставят мобилни приложения на своите доставчици и клиенти, за да предоставят актуализации в реално време за инвентара, доставката на поръчките и плащането. Служителите в организацията търсят взаимно сътрудничество в реално време. Висшето ръководство генерира доклади за бизнес разузнаване и анализи, които им помагат да вземат решения на стратегическо ниво. Всичко това е възможно само ако разполагате с най-новата ЕРП система.

Модерните ЕРП системи с възможност за внедряване в облак имат огромна способност да постигат върхови бизнес постижения и то с части от цената на сложната локална ЕРП система. Не позволявайте на вашите бизнес умения и проницателност да се помрачат от остаряла система. Ако имате някой от споменатите по-горе признаци, е време да надстроите системата си.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене