Насред пандемията : Тайни партита с парола или код

Въпреки забраната полицията разби поредното тайно парти с десетки посетители, които са без маски и не спазват дистанция. Тайни партита се правят от началото на въведените от държавата ограничения за струпване на хора, съобщи бТВ като се позова на свои наши източници.

Става дума за празненства, организирани предимно в зали и помещения под наем, повечето, от които са в покрайнините на града или в полите на Витоша. За тези купони хората се уговарят обикновено през групи в социалните мрежи, а за да присъстват на такова парти получават специална парола за достъп.

Почти всички заведения спазват забраните, но има и изключения. Един от установените нарушители е клуб за латинотанци в центъра на София, в района на НДК. Малко преди полунощ в събота полицията влиза по сигнал на граждани в заведението и заварва вътре парти с десетки гости.

Посетителите са били 42-ма души, нито един не е носел маска. „Много от тях танцуваха, в сепаретата около дансинга употребяваха алкохол, барманката, която е установена, няма трудов договор. Следващо нарушение – че касовите апарати изобщо не са включени. Така че ние ще сезираме компетентните органи“, обясни Румен Костадинов от IV полицейско управление в столицата.

Купонът е бил с охрана, таксата за вход била по 10 лв. на човек, а за парола гостите са ползвали името на собственика. Униформените влизат заедно с други посетители.

В момента клубът е затворен, но на вратата стои обява със списък на уроците по танци, които се провеждат в заведението. Екипът на телевизията не успява да открие собственика въпреки многократните опити.

Това не е първото нарушение на клуба. На 21 ноември полицията установява 200 човека, заключени вътре. Въпреки санкциите партита продължават.

От МВР разкриват, че нарушителите често заключват клиентите си, не отварят на полицията и нарушават по всякакъв начин мерките за безопасност.

Здравните власти пък обясниха, че данните за участниците в тайните партита не стигат до тях и няма как да проследят дали след това те разпространяват вируса. При нарушения, обаче, следват глоби.

Полицията е връчила призовки и ще състави актове на всички участници в нелегалното тържество, а санкциите са от 300 до 1000 лв. по закон. Глобите за собственика са от 500 до 2000 лв., но заради многото и драстични нарушения по случая ще бъде сезирана и прокуратурата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене