И след ваксината: Маските и социалната дистанция остават в сила

Всички се вълнуват от това последния наболял проблем – ваксината и ваксинирането на населението срещу коронавируса. Това безспорно е тема №1 в световен мащаб. Лошата новина за голяма част от хората е, че носенето на защитна маска и спазването на социална дистанция ще продължат да се изискват като мярка срещу пандемията.

Разбира се, това ще е за известно време и след като бъдем ваксинирани, но явно няма друг начин.

Първите ваксини срещу новия коронавирус се приемат в две дози. При ваксината на „Пфайзер“ втората доза се прилага три седмици след първата, а при тази на „Модерна“ – след четири седмици. Ефектът от ваксините обикновено не е мигновен.

Очаква се хората да имат някаква защита в периода между прилагането на двете дози на ваксината. Пълна защита не може да се очаква и в първите две седмици след втората доза от ваксинирането.

Освен това все още не е известно дали тези две ваксини защитават напълно хората от новия коронавирус или само от симптомите на инфекцията. Това означава, че ваксинираните вероятно все още биха могли да се заразят и да предават вируса, макар и в много по-слаба степен, казва Дебора Фулър, експерт по ваксините в университета на Вашингтон.

Самият процес по масово ваксиниране ще отнеме месеци, защото ще са нужни стотици милиони ваксини.

Фулър отбеляза също, че тестовете на ваксината тепърва започва при деца, които няма да могат да се имунизират, преди да има достатъчно данни от изследванията, че е безопасно и ефективно.

Според Монсеф Слауи, който оглавява процеса по разработване на ваксина в САЩ, колективен имунитет в страната може да се очаква най-рано през месец май идната година. Тази прогноза е постижима, ако не настъпят проблеми в производството и доставките, както и ако се ваксинират достатъчно много хора.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене