Едва ли има българин, който да не знае коя е Ванга, Българската Пророчица

След 17 години къщата на Ванга в Рупите отваря врати

Kashtata_Na_Vanga

Стотици хора от цялата страна се стекоха в местността Рупите, за да видят къщата на Ванга. Екип на „Топ Преса” също посети святото място, е не паркирахме насред ливадата, както някои колеги. Усетихме силата на Рупите наричан от поклонниците  българският Йерусалим.  Ванга е тук с нас  – тук е силата й, магията й, духът й, енергията й…
Архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев отслужи водосвет, присъства и  Епископ Йоан Богослов. Свещички запалиха духовния син на Ванга – Димитър Вълчев (бивш петрички прокурор), председателят на фондация „Ванга“ – Иван Драмов, Нешка Робева, художникът Светлин Русев, скулпторът проф. Емил Попов,  кметът на община Петрич – Вельо Илиев и местният депутат Митко Захов.
* (Септември 2013 година Митко Захов ожени сина си в храм-паметника „Света Петка Българска“)
Доста от тях бяха пропуснати в писанията на други медии, но не им се сърдете, те обикновено ползват едни и същи източници…
Интересното беше, че никой от онези, големите с кортежите и охраната не присъстваха, а можеха поне PR да си направят…
Ванга е родена на 3 октомври 1911 г. в град Струмица, намиращ се в днешна Македония. Майка й умира, когато е 2-годишна. Баща й се оженва повторно, но мащехата се държи жестоко със заварената си дъщеря. Когато става на 12 години, ослепява – вихрушка я вдига и изтласква в затънтена местност, вследствие на което очите на Ванга се увреждат. постъпва в училището за слепи в сръбския град Земун. Там се научава да плете, да свири на пиано, да чете Брайлово писмо.
През 1940 г. Ванга започва да пророкува. Първоначално чува глас в съня си, който й казва, че предстои война (Втората Световна), и че онази страна, която обяви войната (Германия), ще я загуби. Гласът казва на сляпата жена, че изчезналия мъж на съседката й ще се върне от фронта. Така и става. За способностите на Ванга започва да се говори.
През 1942 г. Ванга се омъжва за Димитър Гущеров и пристига в Петрич.
Ванга предрича Втората Световна война и изхода от нея, събитията в Прага през 1968 г., размириците в Ливан през 1982 г., потъването на руската подводница „Курск” през 2000 г., рухването на комунизма през 1989 г., края на Студената война, разпадането на Югославия, разделянето на Чехословакия, обединението на Кипър, изчезването на водата, отравянето на почвата, появата на нови смъртоносни болести, апокалипсис…
В течение на времето през дома на Ванга в Петрич и на Рупите минават стотици хиляди болни, страдащи или съкрушени от съдбата хора, дошли да търсят надежда и спасение. Трудно може да се каже колко души е приела в периода 1941-1996 г. – не е водена такава статистика, но може да се допусне, че са към милион.
Чрез древен ритуал, извършван от Пророчицата с кукла и пелена на бездетни жени, на бял свят се появяват около 5000 деца.
През 1970 г. в местността Рупите до Петрич Ванга измолва от Строителни войски да й построят малка къщичка, където да може да се усамотява и да си почива. Мястото й е подсказано от Силите свише. Пророчицата твърди, че Рупите е свято място. Някога там е имало красив и богат град, хората били просветени, блестели са златните им храмове и порти. Но за беда изригнал вулкан и залял града – хиляди невинни останали под горещата лава. Душите на тези мъртви й говорят и разказват тъжната си история.
На 3 август 1996 г. поради влошеното си здравословно състояние Ванга е приета в Правителствената болница „Лозенец” в София. На 11 август душата й напуска тялото. Последните й думи към българския народ, с чиито болки и съдба живее повече от половин век са: „Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки като си ида, да не се карате, да не се шпионствувате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте! Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му.”

NeshkaRobeva

Rusev_Iliev

Vanga_Pametnik

ВИДЕО

 Страницата е подготвена от “Ice Entertainment”

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене