Със спешно писмо таксиджии искат помощ от председателя и ОбС-Благоевград

Да им бъде намален данъкът за превоз на пътници на минимума от 300лв., поискаха от председателя на ОбС Андон Тодоров таксиметрови шофьори от Благоевград. В момента той е 600лв. на година и се плаща авансово през януари. В подписка организирана от таксиджиите Нели Иванова, Георги Андонов, Сергей Димитров и Николай Дамянов, те настояват за среща с кмета Румен Томов, на която да му обяснят колко тежко е в момента състоянието на таксиметровите превозвачи, чиято работа паднала наполовина заради пандемията.

„Плащат се и по 35лв. за стикери, отделно други данъци, такси, застраховки, и тези 600лв. са непосилни за бранша, който изхранва стотици семейства“, оплакват се превозвачите.

Оказа се, че следващата година те действително могат да платят 300лв. вместо 600лв., но само ако местната власт в Благоевград съвместно с Министерството на транспорта включат общината в механизъм, изготвен от държавата, за подпомагане на таксиметровите превозвачи, така че подписката с искането до ОбС- Благоевград е много навременна.

Председателят на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград Росен Начев, който разбрал постфактум за подписката на колегите си, коментира: „Държавата е измислила начин да ни подпомогне, като поеме разликата между минималния за страната данък, които е 300лв., и максималния от 1000лв. Мисля, че в Бургас и София това вече се случи със съдействието на техните общински съвети. Тъй като в Благоевград данъкът ни е 600лв., това означава, че догодина държавата ще поеме точно 300лв., от него, ако ОбС – Благоевград го гласува.

Иначе искането за среща с кмета Томов е добро, защото аз лично съм много обиден от мнението му за таксиметровите шофьори- щял едва ли не да даде приз „Мъж на годината“ на този шофьор, който се съгласи да превозва болни с коронавирус. Ами ние всеки ден возим такива до поликлиниката и знаем, че са с Ковид от самите тях. Не съм чул до момента някой колега да е отказал на заразен да го закара. Това не са хора, които са прокажени, не можем да ги оставим без транспорт. Аз самият минах през коронавируса и смята, че не е толкова страшно“, каза още Начев.

Източник: В.“Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене