Правителството отпусна на МВР допълнителни средства в размер на 28 млн. лв.

Министър Терзийски: Това е подкрепа и оценка от Министерския съвет за нашите действия в тази сериозна обстановка

С Постановление на Министерския съвет по бюджета на  Министерството на вътрешните работи са определени за разходване 28 милиона лева. „Това е крачка, която правителството направи, за да покаже, че се оценяват нашите действия в тази сериозна обстановка”, коментира министър Христо Трезийски.

Той уточни, че 5 млн. от отпуснатите средства са предназначени за закупуване на специална медицинска техника и апаратура за Медицинския институт на МВР. Останалите 23 млн. ще бъдат за всички служители в системата за работата им за ограничаване на пандемията. Вътрешният министър обясни, че в Медицинския институт на МВР има изградени COVID-отделения за лежащо болни полицаи и служители на ведомството.

„Към момента там са хоспитализирани и граждани. Именно затова, след разговори с министъра на финансите и с премиера Борисов, се взе решение за подновяването на апаратурата и увеличаване на капацитета“, поясни още министър Терзийски.

Той  обяви, че Медицинският институт на МВР има готовност за започване на процеса по ваксинация. Към момента 11 300 служители са изявили желание да се ваксинират. Има създадена организация в болницата, включително и с участието на мобилни екипи, които да се включат в процеса за имунизация. Очаква се доставката на фризери за съхранение на ваксините.

От началото на пандемията до момента общо 4002-ма служители са били заразени с COVID-19 , а активни сега са 1500, 127 са лежащо болни /служители, бивши служители и граждани/, 20 са в интензивни структури.

Директорът на Института проф. д-р Ненчо Смилов обясни как и къде ще бъдат вложени отпуснатите средства – първоначално ще се подкрепи образната диагностика – с модерен компютърен томограф, клиничната лаборатория, ще бъде закупена и система за изгаряне на медицински отпадъци. Ще  бъдат подпомогнати и структурите за интензивно лечение и COVID – за пациенти в тежко и средно тежко състояние.

Над 45 000 граждани са под карантина в момента. Нарушенията са изключително малко – констатираме по 1-2 на ден, което показва, че хората спазват правилата, съобщи вътрешният министър. Във връзка със студентския празник, вчера полицията е извършила над 1 000 проверки в страната за спазване на противоепидемечните мерки.

Много малко са нарушенията – 7 акта в София и 1 задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане, 1 акт – на територията на ОДМВР- Пловдив. В Асеновград е установено заведение, което работи. В София също е установен наргиле бар, който е работил с персонал и с гости – 40 човека. На юридическото лице е съставен акт, на управителя – също. Там е установено и нерегламентирано съхраняване на тютюн“, коментира още министър Терзийски.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене