Радко Божинов: Планината е дар божи, но туристите са все по-малко заради страха от COVID-19

Хижа „Яворов” в Пирин планина е сред перлите на туризма в България. В последните години туристите се увеличаваха непрекъснато. Но не и тази година. Ясно защо – заради кризата с коронавируса. Как се отрази епидемията от COVID-19 на летния туризъм тук, какви са очакванията за зимата? Търсим отговорите на тези въпроси в разговор със секретаря на Туристическо дружество „Пирин”-Разлог – Радко Божинов, който работи в една от най-добрите хижи в страната.  

 

Г-н Божинов, готвите ли се за зимния сезон и вие, хижарите, на фона на тази сложна обстановка и кризата с коронавируса?

Ние нямаме проблем с подготовката. Проблемът е, че хората са доста уплашени. В сравнение с пролетта страхът е по-голям сега. Тук изпълняваме всички мерки срещу разпространението на коронавируса. Туристите спазват дистанция навсякъде в хижата. Ние се стараем да настаняваме по-малко гости в по-големи помещения, например – трима души спят в стая, която е за шестима. Ситуацията в страната се мени много бързо. Няма как да се прогнозират нещата. Утре могат да ни затворят. Имаме доста резервация за Нова година, някои вече са дали и капаро. Но нищо не се знае. Ако ни затворят, ще им върнем парите. Тук искат да посрещнат 2021 година наши редовни гости от София, от Бургас, от региона, планински спасители от Благоевград.

Спазват ли се правилата срещу COVID-19 в планината?

Съобразяваме се с всички мерки. Защото съзнаваме, че положението е сериозно и става въпрос за опазване здравето и живота на хората. Наясно сме, че през зимата, когато падне големият сняг, няма кой да стигне дотук, за да ни проверява дали спазваме мерките. Но ние не си позволяваме никакви волности. Виждаме колко болни има в нашата община, преди дни загубихме пореден наш съгражданин – обичан лекар, който цял живот ни е лекувал. Всичко това се отразява на психиката на хората, на страховете им. Виждам как дори по планинските пътеки някои се движат на разстояние десет метра от останалите, други пък носят маски и в гората. Приемам страховете на всеки един. Наскоро дойдоха по тъмно, към 20,00 часа, младежи – момче и момиче. Дълго време се чудеха да влязат ли да хапнат, а бяха доста уморени. Видяха, че няма никакъв риск за тях и вечеряха при нас, след това си тръгнаха, колата им бе край хижата.

Имате ли всичко необходимо срещу коронавируса – лични предпазни средства, дезинфектанти?

Снабдени сме с всякакви предпазни лични средства – маски, шлемове, разполагаме и с дезинфектанти. Бършат се периодично брави, повърхности, маси, столове. Всичко това си е за нас и за нашите гости, за общата ни безопасност. Защото здравето е най-важно.

Идват ли и любители на екстремните спускания в Пирин при вас?

Всички наши гости обичат природата. Често тук се настаняват и хора, които обичат да карат по необработени терени високо в Пирин планина. Забранено е, но го правят. Разбира се, те не споделят с нас за своето хоби, но ние не сме от вчера. Но няма как да ги спрем насила. Съветваме ги, говорим им, убеждаваме ги, че не си струва да рискуват живота си, тъй като има голяма опасност от лавини.

С какво привличате туристите в хижата?

Предлагаме отлични условия за престой. В сградата е топло, на централно парно сме. Преди време монтирахме 6 слънчеви колектора, за да има постоянно топла вода. Закупихме от Швейцария ратрак, с който да почистваме пътищата в района при силен снеговалеж. Разбира се, привличаме гости и с величествената Пирин планина, която през зимата е прекрасна, красотата е буквално навсякъде. Хората се радват на чистия въздух, на умопомрачителнит гледки. Планината е здраве. Но е и по-опасна през зимните месеци. Миналата зима минахме без тежки инциденти в гората. Нека планинарите са предпазливи и да не подценяват планината. Никога.

Лятото успешен сезон ли бе въпреки коронавируса?

Лятото имаше туристи, но не бе като минали години, но това е обяснимо. Коронавирусът спира любителите на природата. Много от тях предпочитат да са вкъщи и да не предприемат пътувания от страх да не се заразят. Октомври и ноември е слабо, няма ги редовните групи, които идваха да се веселят. Коронавирусът тази година спря развитието на летния туризъм, който през последните години бележеше постоянен ръст. Хората търсеха прохладата на планината, за да избягат от жегите през летните месеци. Правеха различни планински преходи, тръгваха по интересни маршрути. Но сега имаше отлив и това е напълно обяснимо и очаквано.

Подобрява ли се културата на туристите да опазват планината?

Моето впечатление е, че се върви в правилната посока. Планината е все по-чиста. Преди десетилетия тръгвахме в гората с куп консерви, хиляди метални кутии се търкаляха по горите. Днес повечето планинари си носят специални торби, в които събират остатъците от храната си и ги изхвърлят на регламентираните за това място. С всяка изминала година туристическият поток се увеличава в Пирин планина, но за щастие това не е право пропорционално на изхвърления сред зеленината боклук. То е грях да замърсиш нещо толкова красиво като Пирин планина. Но се намират и такива, хубавото е, че са все по-малко.

Колко опасна е планината през зимата?

Планината винаги е опасна. Голям проблем е наличието на снежни преспи и през летните месеци, които не са се стопили и са останали още от зимата. Някои туристи решават да се пързалят по тези снежни петна, а това крие голям риск от тежки падания и дори смъртни случаи. За вдигане на адреналина си правят експерименти, но това може да им коства животът. Спускат се по снега, но не могат да спрат и падат сред скалите. Нека туристите разберат, че трябва да слушат съветитет на хижарите, на планинските спасители, това са хората, които най-добре познават потайностите на планините. В никакъв случай да не се правят преходи при лошо време – мъгла, дъжд, бури. Но има луди глави, които не слушат. Ние обаче няма как нито да ги задържим насила в хижата, нито да оградим планината с телена ограда. Призовавам за повече съзнание, тогава инцидентите ще са по-малко. Моят съвет към всички любители на природата и планината е да са наясно със своята физическа подготовка и психическа устойчивост. Не е задължително да се направи дълготраен преход, който да продължи през целия ден, ако не сте подготвени за това. По-добре направете краткотраен преход и се приберете жив и здрав в хижата, а не да подлагате на изпитание предела на силите си. Сред най-предпочитаните маршрути е този от хижа „Яворов” до ръба Кончето и обратно. Напоследък е модерен и маршрутът до Котешки чал, има поне 12-13 интересни маршрута. До Котешки чал обаче зимата е много екстремно да се ходи. Само лятото може, но с водачи и с много добра предварителна подготовка. Безопасни са преходите до връх Погледец, до природната забележителност Стъпалата. През зимата трябва да се избягват прходите високо в Пирин, тъй като почти навсякъде дебнат лавини. Нека туристите не излагат на риск живота си. Малко сняг да падне, то веднага се заледява и става на лед. Някои дори нямат подходящи обувки и са като на пързалка в гората. Белята идва бързо, затова е нужно да се внимава. Планината е дар божи и е за всички, но никога не бива да се подценява.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене