От днес в Благоевград може да дарите кръвна плазма

От днес в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград започва кръводарителска кампания за осигуряване на реконвалесцентна плазма. Тя ще се транспортира до столицата, където ще се обработва във вид, готов да помага на болните от Ковид-19.

Инициативата беше подета преди дни от бивши възпитаници на Езиковата и Математическа гимназии в областния център, които изпратиха отворено писмо до областния управител Бисер Михайлов и до всички кметове в областта с молба за подкрепа. Младите хора призоваха представителите на местната и централна власт да обединят усилия, за да бъде разкрит в Благоевград център за даряване на плазма, вместо дарителите да пътуват до София.

Областният управител Бисер Михайлов също пое ангажимент и след разговори със здравното министерство е утвърден алгоритъмът на животоспасяващата дейност. Доброволците ще даряват кръв всеки понеделник и четвъртък от 7.30 до 12.30 часа, която после ще се транспортира до столицата, където ще се извлича реконвалесцентната плазма. Изискванията към кръводарителите – да са здрави, да представят PCR теста, от който е видно, че от началото на вирусната инфекция са изминали поне 40 дни, да са над 50 килограма и да са на възраст между 18 и 65 години, да не са взимали лекарствени медикаменти през последните 48 часа. Остава рискът след задължителните изследвания кръвта на донорите да се окаже негодна за извличане на плазма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене