Проф. Илия Гюдженов от хаджидимовското село Ново Ляски е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина

Бившият ректор на ЮЗУ – проф. Илия Гюдженов от хаджидимовското село Ново Лески (Ляски) е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

С решение на Министерският съвет проф. Илия Гюдженов е определен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Той е бил предложен за поста от вицепремиера Марияна Николова, съобщава Клуб Z.

„Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията“ се казва в решението на правителството.

Професор Илия Гюдженов е роден в село Ново Лески (по-известно в региона като село Ляски), община Хаджидимово. Той е бивш ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград в периода от 1999 – 2007г. Ръководител е на Катедра „Математика“ към Природо-математически факултет.

През май 2020 е освободен и пенсиониран след повече от 20 години в университета в Благоевград. През юли тази година е избран за председател на филиала на Македонския научен институт в Благоевград, който неформално се свързва с ВМРО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене