Онкоболницата в Благоевград в готовност да приеме болни от коронавирус

Медицинският екип, който ще работи в новоразкрития Ковид сектор в благоевградската онкоболница „Св. Мина“, вече е комплектуван. В състава му са включени 5-има лекари, 4 медицински сестри и 4-ма санитари.

Двама от лекарите са от онкоболницата – управителят д-р Георгиев и колегата му д-р Реджеп, а останалите трима – пулмолог, инфекционист и терапевт, са външни и са привлечени като консултанти. Вчера екип на РЗИ е посетил Ковид сектора, който се очаква да заработи през другата седмица.

Разкрити са 7 легла, към които е монтирана кислородна апаратура, очаква се само доставката на ротаметрите, уточни болничният шеф д-р Георгиев. Секторът е изолиран, с отделен вход, така че да няма контакт с основната част на лечебното заведение с цел недопускане заразяване на останалите пациенти.

„Към момента хоспитализираните онкоболни в СБАЛО „Св. Мина“ са 30, но при нас се водят на диспансерен отчет над 8000 души от Благоевградска област. Около 1200 са новооткритите случаи на онкоболни всяка година. При нас има епидемия от много години“, каза д-р Георгиев. Той уточни, че новоразкритият Ковид сектор ще се ползва за пациенти на болницата, но ако ситуацията наложи, може да бъдат приети и други./“Струма“/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене