Connect with us

Анализи и Коментари

ПСИХОЛОГИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО В САНДАНСКИ: Защо майка уби децата си?

Published

on

Убийството в Сандански най-вероятно е непланирано и е твърде възможно да е акт на отмъщение към бащата. Това смятат психолози, според които 32-годишната жена е посегнала на децата си след отключено психично заболяване, предава NOVA.

Социалната изолация и стресът се оказват катализатори за насилие сред хората с по-слаба психика, смятат психолози. Това обаче не означава задължително, че страдат от психично заболяване.

„Безсилието ражда насилие. Невъзможността ни да се справим с дадена ситуация, ни предизвиква да преакляваме с реакциите си“, казва Диана Гинова – психолог и психотерапевт.

Убийството на  деца е противоречащо на биологичната природа на жените, напомнят експерти. И търсят какво може да се крие зад такова решение.

„Да е чула гласове, които са й казвали да направи. Би могла да го направи като наказание към таткото. Би могло действително да вярва, че с този акт, с това действие ги предпазва от нещо много по-страшно“, добавя Гинова.

Психолозите не изключват и възможността децата да са били жертви на агресия от страна на бащата. С убийството им, майката ги предпазва от бъдещи страдания. Каквато и да е истинската причина обаче, решението й не е обмисляно дълго време.

„Аз разбрах, че мъжът й я е намерил в съзнание на ступор… надали е осъзнавала какво се случва, или какво върши“, казва психологът.

Възможно е жената да посегне на живота си, след като осъзнае последиците от действията си, смятат експертите.

Убийството на двете деца не е прецедент в региона. През 2009 година в гоцеделчевското село Осиково баща закла синовете си, след което подпали къщата, в която беше жена му. Двамата имали тежки семейни скандали.

Тогава Манчю Панюков получи доживотен затвор.в.Струма

Анализи и Коментари

РИЛАНА ЕАД : Не искаме името на Калоян Ханджийски да бъде свързвано повече с нас! Той е съкратен!

Published

on

Ръководството на бутилиращата минарална вода компания РИЛАНА ЕАД, изпрати писмо до редакцията на Топ Преса, за да иясни следната ситуация: 

Преди няколко дни коментатор на югозападният таблоид поблукива в една от фейсбук страниците ни следния коментар придружан с колаж:

“Мъдрият български народ има една приказка „Хем палас – хем курназ“, което на нормален български език се превежда – хем нищо не става, хем се държи, така че може всичко. Колко ли трябва да е обеднял лидерът на ДСБ-Благоевград Калоян Ханджийски, за да си окачи сам кожената каишка на врата и да даде синджира на полукмета Руемен Томов? От минерална вода “Рилана” заплатата дават ли му? Къде се е чуло и видяло коалиция ДСБ – Паскалево БКП, защото за БСП в случая изобщо не може да се говори? Една година АБСОЛЮТНО НИЩО не направиха, една година чувахме пред думите им само ЩЕ – това ЩЕ, онова НЕ…. Кое? Кога? Някога в необозримото бъдеще! И сега когато мнозинството на общинския съвет се реши да вземе властта в ръцете си и да работи за града, човекът който прилича на бившата ви класна в училище, излезе и като личен пудел на кмета взе са джавка – видите ли вземат ни властта! Даже терминът от лъжедемократът продал се на комунист беше „Кражба на Власт“. Ей, колко ви е сладка властта, ей Томови ибрикчии…Добре че беше Камбитов, който много се ос..а здраво, за да може да влезете във властта по случайност. Власт, власт… просто хора на власт. Той не иска да работи за хората, той не иска да развива града … той иска власт. Да команди, да назначава който си иска, да яде и пие в ресторанта на Мамакажа без пари, да си ходи на семинари и екскурзии за сметка на благоевградчани. Защо ли? Щото е на власт. За града за една година – нула. Нищо. Само обещания щото са без пари. Смело напред свободни политици на Благоевград! Вземете им властта от ръцете и я дайте на хората. Те за това са ви избрали. Властта винаги трябва да е в ръцете на суверена,а не в ръцете на Калоян Класната или Румен Заспата. Краят им се вижда! #tomoff”

По повод изнесената информация че лидерът на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджийски свързваща политикът с фирмата РИЛАНА ЕАД, чрез изречението “От минерална вода “Рилана” заплатата дават ли му?”, от местният производител заявиха, че Ханджийски вече бил съкратен и нямал нищо общо с фирмата. “Не желаем повече това лице, да се свърза с името на продуктите и фирмата ни.”, категорични са от фабриката в село Стоб. На въпроса на Топ Преса, каква е причината той да бъде съкратен отказаха коментар, но поясниха че са му направили услуга да го съкратят по член, който разрешава да взема пари от бортата, защото “демократът” се оплакал че закъсал за пари и искал да излезе на борсата.

Топ Преса провери и наистина “влиятелният политк” взема трудово обезщетение от Бюрото по труда, успоредно с това се прави на управляващ общината. Сега вече ни се изяснява прекалената му любов към кмета на Благоевград, който наистина е от Паскалевото БКП… В крайна сметка пари са нужни всеки му за да преживява, особено когато е безработен.

Continue Reading

Анализи и Коментари

Радко Божинов: Хижа „Яворов” в Пирин планина е сред перлите на туризма в България

Published

on

Радко Божинов: Планината е дар божи, но туристите са все по-малко заради страха от COVID-19

В последните години туристите се увеличаваха непрекъснато. Но не и тази година. Ясно защо – заради кризата с коронавируса. Как се отрази епидемията от COVID-19 на летния туризъм тук, какви са очакванията за зимата? Търсим отговорите на тези въпроси в разговор със секретаря на Туристическо дружество „Пирин”-Разлог – Радко Божинов, който работи в една от най-добрите хижи в страната.  

 

Г-н Божинов, готвите ли се за зимния сезон и вие, хижарите, на фона на тази сложна обстановка и кризата с коронавируса?

Ние нямаме проблем с подготовката. Проблемът е, че хората са доста уплашени. В сравнение с пролетта страхът е по-голям сега. Тук изпълняваме всички мерки срещу разпространението на коронавируса. Туристите спазват дистанция навсякъде в хижата. Ние се стараем да настаняваме по-малко гости в по-големи помещения, например – трима души спят в стая, която е за шестима. Ситуацията в страната се мени много бързо. Няма как да се прогнозират нещата. Утре могат да ни затворят. Имаме доста резервация за Нова година, някои вече са дали и капаро. Но нищо не се знае. Ако ни затворят, ще им върнем парите. Тук искат да посрещнат 2021 година наши редовни гости от София, от Бургас, от региона, планински спасители от Благоевград.

Спазват ли се правилата срещу COVID-19 в планината?

Съобразяваме се с всички мерки. Защото съзнаваме, че положението е сериозно и става въпрос за опазване здравето и живота на хората. Наясно сме, че през зимата, когато падне големият сняг, няма кой да стигне дотук, за да ни проверява дали спазваме мерките. Но ние не си позволяваме никакви волности. Виждаме колко болни има в нашата община, преди дни загубихме пореден наш съгражданин – обичан лекар, който цял живот ни е лекувал. Всичко това се отразява на психиката на хората, на страховете им. Виждам как дори по планинските пътеки някои се движат на разстояние десет метра от останалите, други пък носят маски и в гората. Приемам страховете на всеки един. Наскоро дойдоха по тъмно, към 20,00 часа, младежи – момче и момиче. Дълго време се чудеха да влязат ли да хапнат, а бяха доста уморени. Видяха, че няма никакъв риск за тях и вечеряха при нас, след това си тръгнаха, колата им бе край хижата.

Имате ли всичко необходимо срещу коронавируса – лични предпазни средства, дезинфектанти?

Снабдени сме с всякакви предпазни лични средства – маски, шлемове, разполагаме и с дезинфектанти. Бършат се периодично брави, повърхности, маси, столове. Всичко това си е за нас и за нашите гости, за общата ни безопасност. Защото здравето е най-важно.

Идват ли и любители на екстремните спускания в Пирин при вас?

Всички наши гости обичат природата. Често тук се настаняват и хора, които обичат да карат по необработени терени високо в Пирин планина. Забранено е, но го правят. Разбира се, те не споделят с нас за своето хоби, но ние не сме от вчера. Но няма как да ги спрем насила. Съветваме ги, говорим им, убеждаваме ги, че не си струва да рискуват живота си, тъй като има голяма опасност от лавини.

С какво привличате туристите в хижата?

Предлагаме отлични условия за престой. В сградата е топло, на централно парно сме. Преди време монтирахме 6 слънчеви колектора, за да има постоянно топла вода. Закупихме от Швейцария ратрак, с който да почистваме пътищата в района при силен снеговалеж. Разбира се, привличаме гости и с величествената Пирин планина, която през зимата е прекрасна, красотата е буквално навсякъде. Хората се радват на чистия въздух, на умопомрачителнит гледки. Планината е здраве. Но е и по-опасна през зимните месеци. Миналата зима минахме без тежки инциденти в гората. Нека планинарите са предпазливи и да не подценяват планината. Никога.

Лятото успешен сезон ли бе въпреки коронавируса?

Лятото имаше туристи, но не бе като минали години, но това е обяснимо. Коронавирусът спира любителите на природата. Много от тях предпочитат да са вкъщи и да не предприемат пътувания от страх да не се заразят. Октомври и ноември е слабо, няма ги редовните групи, които идваха да се веселят. Коронавирусът тази година спря развитието на летния туризъм, който през последните години бележеше постоянен ръст. Хората търсеха прохладата на планината, за да избягат от жегите през летните месеци. Правеха различни планински преходи, тръгваха по интересни маршрути. Но сега имаше отлив и това е напълно обяснимо и очаквано.

Подобрява ли се културата на туристите да опазват планината?

Моето впечатление е, че се върви в правилната посока. Планината е все по-чиста. Преди десетилетия тръгвахме в гората с куп консерви, хиляди метални кутии се търкаляха по горите. Днес повечето планинари си носят специални торби, в които събират остатъците от храната си и ги изхвърлят на регламентираните за това място. С всяка изминала година туристическият поток се увеличава в Пирин планина, но за щастие това не е право пропорционално на изхвърления сред зеленината боклук. То е грях да замърсиш нещо толкова красиво като Пирин планина. Но се намират и такива, хубавото е, че са все по-малко.

Колко опасна е планината през зимата?

Планината винаги е опасна. Голям проблем е наличието на снежни преспи и през летните месеци, които не са се стопили и са останали още от зимата. Някои туристи решават да се пързалят по тези снежни петна, а това крие голям риск от тежки падания и дори смъртни случаи. За вдигане на адреналина си правят експерименти, но това може да им коства животът. Спускат се по снега, но не могат да спрат и падат сред скалите. Нека туристите разберат, че трябва да слушат съветитет на хижарите, на планинските спасители, това са хората, които най-добре познават потайностите на планините. В никакъв случай да не се правят преходи при лошо време – мъгла, дъжд, бури. Но има луди глави, които не слушат. Ние обаче няма как нито да ги задържим насила в хижата, нито да оградим планината с телена ограда. Призовавам за повече съзнание, тогава инцидентите ще са по-малко. Моят съвет към всички любители на природата и планината е да са наясно със своята физическа подготовка и психическа устойчивост. Не е задължително да се направи дълготраен преход, който да продължи през целия ден, ако не сте подготвени за това. По-добре направете краткотраен преход и се приберете жив и здрав в хижата, а не да подлагате на изпитание предела на силите си. Сред най-предпочитаните маршрути е този от хижа „Яворов” до ръба Кончето и обратно. Напоследък е модерен и маршрутът до Котешки чал, има поне 12-13 интересни маршрута. До Котешки чал обаче зимата е много екстремно да се ходи. Само лятото може, но с водачи и с много добра предварителна подготовка. Безопасни са преходите до връх Погледец, до природната забележителност Стъпалата. През зимата трябва да се избягват прходите високо в Пирин, тъй като почти навсякъде дебнат лавини. Нека туристите не излагат на риск живота си. Малко сняг да падне, то веднага се заледява и става на лед. Някои дори нямат подходящи обувки и са като на пързалка в гората. Белята идва бързо, затова е нужно да се внимава. Планината е дар божи и е за всички, но никога не бива да се подценява.

 

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al