НОВА НАДЕЖДА: 7 държави тестват лекарство зa COVID-19, действа за броени дни

Експеримент с ново лекарство срещу КОВИД-19 стартира в 7 държави. Неизпробваният досега препарат е разработен от фармацевтичните гиганти “Санофи” и “Регенерон” и вече е тестван върху хора в САЩ, пише турският вестник “Сьозджу”, като се позовава на Ройтерс.

Пробното приемане на лекарството с име “Кевзара” зад океана започва в средата на март и от тази седмица се дава на пациенти в Канада, Русия, Франция, Германия, Италия и Испания. До момента резултатите от тестването му не са оповестени, но има данни за значително подобряване у двама заболели в рамките на няколко дни.

За първоначалния курс на лечение в тези държави са подбрани 300 пациенти в тежко и критично състояние. Медиците и фармацевтите изтъкват като важно предимство на “Кевзара”, че предпазва болните от свръхреакция на имунната система.

По мнението на редица специалисти именно диспропорционалният отговор на имунитета води до претоварване на организма с цитокини и увреждане на редица жизненоважни органи. Надеждите са, че с помощта на лекарството фаталните последствия от подобна имунна реакция ще бъдат предотвратени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене