Ковид-19 удари и парка за мечки в Белица, заради епидемията затваря 10 дни по-рано

Паркът за танцуващи мечки край Белица затваря врати 10 дни по-рано. Вместо в края на месеца той ще приеме за последен ден посетители този петък, 20 ноември. Причината е продължаващата коронавирусна пандемия, която бележи високи нива от началото на месеца. С оглед на това ръководството на парка е взело решение за превантивни мерки с оглед безопасността както на посетителите, така и на персонала и мецаните.

„Мислихме да затворим дори по-рано, тъй като сме в края на сезона и посещаемостта доста намаля. За да запазим повече екипа и да не се събират повече хора на едно място, решихме да прекратим дейността си, а и голяма част от мечките вече заспаха и активните са малко“, каза управителят на парка Димитър Иванов. Той сподели, че ако няма нови ограничения, паркът ще отвори врати отново на 1 април 2021 година.

Напук на пандемията, която парализира света, и факта, че паркът отвори врати с месец и половина закъснение заради извънредното положение и извънредната ситуация в страната, както и намаленото работно време още от началото на септември, сезонът за тях беше доста успешен с нива на посещаемост, доближаващи се до миналогодишните. Тази година бе поставен и своеобразен рекорд от над 1000 посетители за ден, което не се е случвало никога от откриването на парка преди 20 години. Максимумът за миналата година е около 700 посещения, което е доста по-малко.

Пандемията се оказа добър повод за българските туристи да опознаят родината си, тъй като над 99% от посещенията са именно от нашенци и под 1 % са тези от чужденците. За сезона няма и нито една организирана група, за разлика от миналата година, когато паркът е посетен от над 150 групи. Паркът продължи да се радва на висок интерес и през октомври, което е нетипично за предходните години.

Въпреки сравнително топлото време за сезона единадесет от общо двадесет и една мечки в парка вече спят зимен сън. Останалите също се залежават в бърлогите си по-продължително и ги подготвят, трупайки суха трева и слама в тях, с което дават индикации да заспят. Първа този сезон заспа мечката Маринка. Към новите си условия на живот се приспособява и тригодишният Теди, който бе докаран от зоопарка в Щип, Северна Македония, само преди две седмици. Периметърът му вече е разширен и си има басейн, в който се къпе редовно. Той се чувства спокоен, но от парка споделиха, че ще му е необходимо доста време, докато се приспособи напълно. Не се очаква Теди за заспи зимен сън, тъй като досега предвид условията, при които е живял, не го е правил, не е натрупал и достатъчно мазнини, които са необходими за зимен сън.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене