Д-р П. Янкулски стана председател на Ковид комисията към ОбС- Благоевград, категоричен: Трябва да влезем в роля и да сме в помощ на гражданите!

Съветникът д-р Павлин Янкулски беше избран за председател на Ковид комисията към Общински съвет в Благоевград. Днес се проведе първото заседание на комисията по повод тежката епидемичната ситуация в Благоевградска област. За зам.-председател беше избран д-р Владимир Пандев. В първото заседание на съвета  участват 9 общински съветници и представители на различните политически групи.

Новоизбраният председател д-р Янкулски даде кратка пресконференция като обясни, че основната задача на комисията ще бъде решаването на проблемите, възникващи вследствие COVID- 19.

Ние трябва да работим много бързо и да провеждаме срещи между заседанията. ОбС трябва да влезе в роля и да в помощ на гражданите, нещата са много“, коментира д-р Янкулски.

Той обясни, че ще се разглеждат въпроси, свързани с това да се прекрати практиката хората да се редят на дълги опашки пред РЗИ за тестове. Според него трябва да се обособи помещение в болницата, което да е близо до рентгена и до лабораторията. Ще се разискват въпроси с ковид таксита, които да возят болните, както и доброволци да дават кръвна плазма.

Ще се обособи единен център, които да дава точна информация за болните в областта.

Групата на ДПС в Общински съвет – Благоевград са готови да дарят апарат за кръвна плазма на Кръвния център в града в помощ на борбата с Ковид – 19.

Председателят на ОбС Андон Тодоров обясни, че ще поиска председателят и зам-.прдседателя на комисията да бъдат включени в Общинския кризисен щаб и припомни, че до сега в тази комисия няма представители на Общинския съвет.

„ На заседанието на 27 ноември с решението на ОбС ще се изготвят специални правила за работа на комисията и те трябва да се приемат. Включваме се активно, за да може по-бързо да се взимат нужните мерки “, допълни още Андон Тодоров.

Комисията се състои в следния състав:

  1. Д-р Павлин Янкулски – Председател на комисията;
  2. Д-р Владимир Пандев- Заместник- председател;
  3. Радослав Тасков;
  4. Мария Гошева;
  5. Христо Ковачки;
  6. Кирил Илиев;
  7. Мехмед Вакльов;
  8. Цветозар Балабанов;
  9. Георги Корчев.

Комисията взе следните решения:

1. Пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки.

(срока на затваряне е три седмици считано от понеделник /23.11.2020 година/; Комисията предлага и вечерен час до 20:00 часа за всички ученици до 12 клас.

2. Откриване на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците);

3. Групата на ДПС, се ангажира да достави дарение на апарат за кръвна плазма за лечение на болни от COVID- 19.

Решенията на комисията ще бъдат изпратени с протокол, като препоръка до Общинския кризисен щаб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене