Днес е Малка Богородица, празнуват в Борово, Баничан и Марчево

Днес е известният като Малка богородица празник. На територията на община Гоце Делчев храмов празник има църквата в село Долно Борово. Пада се в постен за православието ден. По традиция празникът се отбелязва с литургия и водосвет. На този ден да почетат храма се събират главно вярващи от село Борово /горното/ и град Гоце Делчев.
В Баничан е празник на селото, а службата се води в Манастира „Успение на Пресвета Богородица“. Вечерта има музика и веселба.
Храмов празник е и на черквата в село Марчево, община Гърмен.

Днес е храмовият празник на Роженския манастир. Светата обител пази от векове една от чедотворните икони на Богородица.Честването започва с литургия, следва Лития с чудотворната икона на Роженската Света Богородица и завършва с водосвет.

Рождество Богородично е един от трите големи празника, посветени на Богородица в източно православие, както и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.
Битува мнение, че се тачи предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Сред народните обичаи е и този стопанката на дома да приготви празнична пита, да не шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене