Вицепремиерът Дончев: Най-тежкият натиск на пандемията се очаква декември

През януари изпращаме на ЕК плана си за устойчивост и развитие

  • Медицинските лица на първа линия ще получават допълнителните 1000 лв. колкото е необходими, каза Дончев

„Запълняемостта на леглата е под 50%. Нужда от допълнително подобряване има за координация и логистика. Не всеки, които е хванал коронавирус се нуждае от болнично лечение. Системата за координация трябва да бъде подобрена. Най-тежкия натиск от страна на пандемията се очаква да бъде декември“. Тази прогноза направи вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

За загубата на близък човек от коронавирус Дончев каза, че не е имал съмнения, че вируса съществува. „Вирусът е тук и е в състояние да поразява и млади хора. Най-важната е личната отговорност по отношение на себе си и близките. Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, които са необходими, за да предпази хората и да вземе адекватните икономически мерки. Всеки член на обществото трябва да полага усилия“, коментира вицепремиерът.

Относно критиките, че властта не се е подготвила за кризата през лятото Дончев каза: „Каквато и политика да се предприеме в режим на свобода на словото винаги има критики. Пролетта трябваше да спечелим време за пренастроиване на системите. Това време което спечелихме позволи на здравната система не само да отвори повече легла, но и лекарите да натрупат опит“.

Според него ваксините срещу COVID-19 Дончев трябва да бъдат приложени едновременно във всички държави членки на ЕС.

Вицепремиерът коментира и казуса със затварянето на държавата, като заяви, че не трябва да се залитало в крайности, а гъвкавия подход е най-добрият. Той изтъкна, че България се справила чудесно с дистанционното обучение в сравнение с някои други държави членки.

Двете крайни мнение за това как да се действа с вируса олицетворяни от ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Атанас Мангъров той заяви: „Ген. Мутафчийски не се е оттеглил. За доц. Мангъров той си изпълнява задължението като лекар каквъвто е“.

Вицепремиерът коментира и Бюджет 2021. „Бюджетът вече е в Народното събрание, правителството може да защитава заложени неща в него, но възможности за промени са в ръцете на народните представители“, заяви Дончев и отбеляза, че в него освен мерки са справянето с коронакризата са заложени и поредната стъпка за увеличаване на учителските заплати, модерницзацията на армията и инфраструктурните проекти.

Дончев обяви, че допълнителните 1000 лв. за медицинските лица на първа линия ще се изплащат колкото е нехобходими.

Европейското финансиране за излизане от кризата Дончев коментира, че колкото по-рано бъде представен Националния план за устойчивост и развитие на ЕК, толкова по-бързо България ще има достъп до финансирането. „Крайният срок е април 2021 г. Моята амбиция е краят на декември, началото на януари да изпратим окончателната версия. Към момента текат секторни дискусии. Целта е да отразим всяко менние, всяка креитики и предложение. Планът не са едни пари, които трябва да бъдат усвоени, а уникална възможност за растеж, помощ за преодоляване на  кризата, но в същото време обаче и дързък акцент каква икономика искаме да развиваме в следващите години“, каза Дончев.

Вицепремеирът коментира и искрите между Министерския съвет и Президентството като определи отношенията между институциите като „далеч от конструктивни“. „Президенството като чат от опозиционното говорене винаги е от обратното на това, което прави правителството. Важното е да е наопаки. Винаги да си наобратно не е ролята на коректив“, категоричен бе той.

Дончев не вижда заплаха в новата партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. „ГЕРБ има почти 100 хиляди члена, това че дори над 100 човека са премиали в друга партия не може да ни направи по-слаби. Какъв е ефектът ще премерим на най-близките избори“, каза Дончев.

Темата дали Борисов ще се оттегли след парламентарните избори и кой ще го наследи на върха, не е поставяна в ГЕРБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене