Connect with us

Култура

Съкровищницата на българската емиграция: Запознайте се с историята на д-р Иван Гаджев

Published

on

В преследване на своята американска мечта след 1990 година над половин милион българи се установяват отвъд Океана. Това е петата голяма емигрантска вълна от България към САЩ и Канада за близо 140 години. В този век и половина много наши сънародници успяват в страната на неограничените възможности. Всички сме горди с Джон Атанасов, Асен Йорданов, Игнат Канеф, но малко сме чували за друг голям българин – д-р Иван Гаджев.

Историята на нашите преселници в САЩ започва след Освобождението на България. Тогава много млади мъже отиват на гурбет, за да спечелят повече пари. Цели семейства тръгват за Новия свят след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. Те са предимно от останалите под османска власт български етнически територии – Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. И точно те успяват да се организират в общност.

“Дядо ми отива 1912 година. Банско е под турско, все още. Излиза турски закон, съгласно, който младежи, българчета, също подлежат на военна служба. И не става дума за еничари, каквито са били вземани като деца, а вече зрели младежи трябва да служат в турската армия. И свещеника събира младежите тук в Банско една вечер и им казва: “Така и така, има закон и подлежите на военна служба. На кой на където му видят очите – бягайте!“ И дядо ми с група младежи като него тръгват да бягат, та стигнали до Щатите“, разказва Георги Иванов от Банско.

Българи бягат зад океана и след 9 септември 1944 година. Това е поредна голяма вълна от емигранти, които основно по политически причини напускат Народна република България. А след 1990 година мотивите за преместване в САЩ са основно икономически. Много наши сънародници се възползват от американската правителствена програма “Зелена карта”.

Колкото и невероятно да звучи в центъра на град Гоце Делчев се намира единственият институт за история на българската емиграция в Северна Америка. Създаден е от ветеринарният лекар д-р Иван Гаджев, който бяга в САЩ през 1968 година. Баща му – Илия Гаджев е бил учител, секретар на Околийския комитет на ВМРО и убеден антикомунист. На 5 октомври 1944 година, заради политическите му убеждения е разстрелян без съд и присъда от комунистите. Започват проблемите на семейството. Синът му – Иван Гаджев отбива военната си служба като трудовак. После комунистическата власт не му разрешава да учи фармация. Междувременно фамилията е изгонена от собствената им къща, без обяснение. Той се опитва да разбере причините за това отношение и пише до БКП. Отговорите, които получава не му дават надежда, че нещо ще се промени. Тогава взема решение да избяга от родината си. След години разказва цялата история на аудиозапис. Касетата вече е дигитализирана и се пази в института основан от него.

Той е пресякал границата в труден момент и е преминал на гръцка територия. В нашия район има доста такива местности, през които може да се премине. Също така много хора от Източна Германия са използвали българо-гръцката граница, за да избягат в другата система“, казва Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.

В САЩ Иван Гаджев е приютен от приятеля на баща му – Добри Бумбалов в Детройт. Първоначално започва работа като общ работник в завод на „Кока-кола“. Година по-късно постъпва на работа като помощник във ветеринарна клиника и така се връща към професията си. През 1973 година Иван Гаджев сключва брак с българката родена в САЩ Флоранс Христова. Година по-късно открива своя модерна ветеринарна лечебница за домашни животни в Детройт. Семейство Гаджеви имат пет деца – трима синове и две дъщери.

“Българското знаме се вее в нашия двор в Детройт. Винаги сме празнували 24-ти май, Илинден. Българи и от други американски градове ни идваха на гости по тези поводи”, посочва Тодор Гаджев, син на д-р Иван Гаджев.

През целият си живот в Съединените Американски Щати Иван Гаджев събира историите на българските емигранти зад океана. Цялата тази архивна документация тежи 60 тона и е разположена на три етажа в нова сграда в центъра на град Гоце Делчев. Според български учени стойността на всичко събрано от д-р Иван Гаджев е на стойност около 600 хиляди лева. Цялата история на българската емиграция е подредена в архив, изложба и библиотека.

Вижте целия филм на Миглена Георгиева във видеото.

Advertisement
loading...

Култура

Въвеждане на Пресвета Богородица в храма – Ден на християнското семейство

Published

on

Въведение на Пресвета Богородица в храма.
Фреска от ок. XIV в. от Мануел Панселинос,
Съборната черква “Протата” в Карея, Света Гора Атон. Източник: macedonian-heritage.gr

С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според преданието, на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Днес деца и родители ходят заедно на църква | Радио Веселина

 

На този ден малката Мария е била въведена в храма

Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена песен влага такива думи в устата на св. Ана:

“Принасям на Господа моя обет, произнесен в скръб чрез моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: “Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам дъщеря си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар”.

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът.

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. “Дух Светий” – говори свещената песен – осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна”.

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Иконата “Въведение на Божията майка” представя тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

Жития на светиите, Синодално издателство, София 1991 година.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

 

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и за библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Според народното поверие, нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи”, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни”, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.

 

Continue Reading

Култура

Престижни награда за учениците на Заприна Глушкова от СУ Хаджидимово

Published

on

Престижни награда за учениците на Заприна Глушкова от СУ Хаджидимово и от XIII –я Национален журналистически конкурс „Стоян Михайловски“

Само преди по- малко от месец, на 25.10.2020 г., излязоха резултатите от XIII Национален журналистически конкурс „Стоян Михайловски“ който е един от най-престижните конкурси за журналистика, организиран в Русе. С  ученици, ръководени от Заприна Глушкова – преподавател по български език и литература в СУ „Никола Вапцаров“ в гр. Хаджидимово участва в него и успешните журналистически търсения на младите журналисти от хаджидимовското школо бяха оценени високо.

Поради усложнената епидемиологична обстановка отличените участници на СУ „Никола Вапцаров“ получиха наградите си само преди дни, чрез куриер, това съобщи на страницата си техният консултант Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература в училището. Тя каза още: „Съжаляваме, че заради пандемията в страната, тази година официално награждаване няма да има. Точно там младите творци се запознават, обменят опит и стават приятели … Градят приятелство, което поддържа пламъка на техния творчески дух. Това са и целите на конкурса – развиване на творческото въображение и талант, укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност, както и споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти.“

Така отново на престижните места застанаха талантливите ученици на Зарина Глушкова, а именно седмокласничката Анелия Спахиева, която получи призовото ВТОРО място, а Георги Спахиев от 12-ти клас (трета възрастова група) зае ТРЕТО място сред близо 250 участници от цялата страна. Двамата участници са единствените наградени представители и от региона и от област Благоевград, с изключение на поощрението което отиде в гр. Петрич.

Творческата задача по темата „Времето е жестоко“ провокира младите участници от Хаджидимово в конкурса да споделят мисли за отминалата учебна година. Тревогите, успехите и предизвикателствата, свързани с обучението в електронна среда, както и цената на приятелството, вдъхновиха и провокираха учениците на СУ „Никола Вапцаров“. Така, Средно училище „Никола Вапцаров“ смело се нарежда сред първите в цяла благоевградска област като средище на победители и таланти.

Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ е вписан в Националния календар на Министерство на културата и подкрепен от Регионално управление на образованието – Русе.

      

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen