Туристическият бизнес в Банско категоричен: Да се превръщат луксозни хотиели в Ковид болници е несериозно, но могат да станат санаториуми за преборили заразата

Вместо карантинни хотели от Съюза на туристическия бизнес в Банско предлагат да настаняват в хотелите си хора, които имат нужда от рехабилитация след прекаран Covid-19. Идеята се е зародила на събрание на бранша, проведено в петък. Вече е изготвено и изпратено и предложение до Министерството на туризма.

От хотелиерския бранш в Банско смятат, че идеята е много по-рационална от тази на ведомството хотелите да се ползват за карантиниране на болни. Няколко са основните причини, които хотелиерите изтъкват. На първо място те са категорични, че обектите им не отговарят и са абсолютно несъвместими с болнична обстановка. Причината е многото текстил, който е труден за поддръжка и дезинфекция. От бранша поясняват, че всички хотели, които са повече от три звезди, задължително трябва да имат мокети, специални завеси и друг текстил, което е изцяло в противоречие с изискванията за болнично лечение. На второ място от бранша посочват липсата на медицински кадри и поясняват, че те разполагат с камериерки, които няма как да полагат адекватни грижи за болни от Covid-19. Не на последно място са притеснени от негативите за туризма и смятат, че превръщайки обектите си в Ковид хотели, сами ще отблъснат туристите в следващите години, тъй като никой няма да иска да почива на място, където са били настанени хора с толкова сериозно вирусно заболяване.

„Ние си даваме сметка, че всички се намираме в ситуация, в която всеки трябва да даде каквото може и то да е полезно. Затова се обединихме около идеята, ако министерството сметне за полезно в тези хотели, в които има рехабилитационни СПА центрове и са категоризирани преди две години по европейски стандарти, те евентуално биха могли да поемат хора, за които се налага рехабилитация в санаториуми след прекаран Ковид. Тези хора вече нямат нужда от медицински грижи, а имат нужда от рехабилитация и ние можем да им предложим адекватна грижа в тази посока, защото разполагаме с кинезитерапевти, рехабилитатори, масажисти. По този начин ще се освободи място в санаториумите и те могат да станат болници и да приемат болни. Там има условия – има медицински персонал, отговарят на всички санитарни изисквания и т.н. Никой не настоява за това, а даваме идея. Ние смятаме, че ако се наложи, би могло да се помисли и в този аспект, но да се превръщат луксозни хотели в болници според нас е несериозно“, разказа за идеята на бранша секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Тумбакиева и поясни, че всички четиризвездни хотели разполагат с рехабилитационни центрове.

Хотелиерите в Банско смятат още, че като цяло използването на хотелски бази за карантиниране на лица не е добра идея. Според тях самите карантинирани биха предпочели дома си за този период вместо хотел.

„Това според нас е най-малкото некомфортно за самите тях“, допълват от бранша.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене