Учители от VIII СОУ „Арсени Костенцев“ се отказват от букетите за 15 септември, средствата отиват в подкрепа на Гошко от Белица

Под знака на благотворителността ще премине първият учебен ден в VIII СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

Новата учебна година ще бъде открита без букети за учителите, като спестените средства от родителите ще бъдат дарени в подкрепа на 11-годишния Георги Желязков от Белица, който страда от левкемия.

Инициативата е на възпитаника на училището Димитър Гогушев от 5 „б“, който поде благотворителна кауза в помощ на болното момченце. Неговите съученици с ръководител Албена Цветкова първи прегърнаха идеята да се включат в кампанията „Моето добро дело за Гошко“, която преди дни стартира кметът на община Белица Радослав Ревански.

Примера им последваха 1 „а“ клас с ръководител Румяна Кръстева, 3 „б“ клас с ръководител Валентина Стоянова и 4 „в“ клас с ръководител Геновева Димитрова.

Класните ръководители и техни колеги „прегърнаха“ идеята на петокласника и доброволно се отказват от празничните букети, които традиционно им даряват на 15 септември в знак на признателност и уважение техните възпитаници, в полза на малкия Гошко от Белица.

Директорът на училището Сергей Биров пък призова и други учители и класни ръководители да се включат в благотворителната инициатива. Специална каса за дарения ще бъде поставена на входа на учебното заведение за всички желаещи да помогнат на болното момченце.

Нещастието застига семейството на 11-годишния Георги Цветков през август тази година, когато детето е през лятната ваканция при баба си и дядо си в Белица. Родителите му забелязват нещо необичайно в начина, по който синът им гледа с едното око.

След няколко прегледа ги изпращат при невролог и след кратък престой в неврологична клиника започват куп изследвания, скенер и ядрено-магнитен резонанс. Поставена му е диагноза тумор в мозъка. Оказва се това е рядък случай, тъй като туморът е дифузен и се намира на място, което прави отстраняването му по хирургичен път невъзможно.

След дълги и детайлни проучвания семейството на Гошко открива, че стандартните медицински практики не са ефективни за този вид тумор. Надеждните практики към настоящия момент са свързани със специфична имунотерапия, която се прилага на много малко места в света. Клиниката, на която родителите се спират се намира в гр. Кьолн, Германия.

Те избират да започнат тази терапия, тъй като тя предлага най-малко инвазивна намеса. Имунотерапията ще активира имунната система и ще накара тялото само да се бори с туморните клетки. Лечението трябва да започне максимално бързо!

Сумата, която е необходима за започване на лечението, е 65 000 евро. Тази сума включва лечението в клиниката, междинни изследвания, проучвания и други разходи покрай лечението в чужбина. Това е едно начало на битката, което е необходимо да бъде поставено максимално скоро. Семейството е внесло документи и във Фонда за лечение на деца в чужбина (ЦФЛД).

Открити са и следните дарителски сметки на името на детето:

Дарителски сметки:
Aлианц Банк България АД
BIC код: BUINBGSF
BG07BUIN95611100548124 BGN
BG77BUIN95611100548125 EUR
име: Георги Емилов Желязков
goshko@reactivit.net

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене