Скандал! Бивш шеф в ГДБОП от град Рила репресира цяло РПК! Града настръхнал от местния феодал!

Голям скандал се вихри от дни в град Рила между новоизбрания председател на РПК „Рила“ Васил Атанасов и двамата съдружници в широко рекламираната преди четири години първа ферма за биволи и мандра за продукти от биволско мляко в България Костадин Ингилизов и Иван Иванов.

Любопитна подробност е, че Иванов е бивш зам. шеф на ГДБОП, а Ингилизов нашумя през 2015 г. като първия официално диагностициран със заразата бруцелоза, която пламна в Рилското корито. Опитват ли се двамата съдружници да преметнат РПК-то да им плати 61 000 лв. за мандрата, за която вече са си получили парите от ДФ „Земеделие“, както и 7000 лв.за ремонт на покрива, или става въпрос за недоразумение, това е казусът, който разпалва скандала.

Предисторията на конфликта всъщност започва от бившия председател на РПК-то Стоян Христов, той е дал пълномощно на управителя на фирма “Рила ферм” Костадин Ингилизов, който е сърдужник с Иван Иванов, да го представлява пред всички институции за периода юни 2013 до юни 2014 г. През тази една година съдружниците изграждат мандра на втория етаж на сграда в центъра на гр. Рила на мястото на фалирал ресторант. Практически Стоян Христов дава картбланш на Ингилизов да действа като председател на кооперацията. Така фактурите, с които са закупувани строителни материали за мандрата, са на името на РПК „Рила“ и са на обща стойност 61 000 лв.

За всичко това член-кооператорите и новият председател Васил Атанасов научават преди дни, когато Иван Иванов изпраща до ръководството на РПК нотариална покана, подписана от нотариус Стефан Сотиров, който има кантора в Дупница. Чрез нея се иска РПК-то да изплати 7000 лв. на Иван Иванов и Костадин Ингилизов за извършен ремонт на покрива на сградата, където се помещава мандрата на фирмата им за производсгво на биволско кисело мляко, сирене и кашкавал. Площта на мандрата е около 500 кв.м.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с новоизбрания председател на РПК-то в Рила Васил Атанасов и го попита за създалата се ситуация. Ето какво заяви той:

“За неизплатени пари от коооперацията на фирмата на Иван Иванов и Костадин Ингилизов разбрах, след като получих нотариално заверена покана от нотариус Стефан Сотиров за изплащане на 7000 лв. за ремонт на покрива на сградата. Отидох при нотариуса, от него взех фактури за строителни материали, написани на името на РПК, въпреки че ремонтът е извършен от фирмата, без да уведоми когото да било в кооперацията. Установих, че има издадено пълномощно от В. Атанасов на К. Ингилизов, с което той да представлява РПК при всички сделки. Това е незаконно, тъй като Ингилизов и Иванов са наематели на обект на „Наркооп”, а в този период изграждат мандра върху имот на РПК и всички фактури за цялостното преустройство на бившия ресторант “Мусала” в мандра са на името на кооперацията. Сумата е 61 000 лв., които са за сметка на РПК и които те сега искат да им бъдат изплатени. Наистина те плащат наем само за помещението от 483 лв. с ДДС месечно, но РПК не е длъжна да изплаща изграждането на мандрата. Всички документи по случая ще ги предам на компетентните органи и те да решат дали носят отговорност бившият председател на РПК и собствениците на фирмата”, заяви В. Атанасов.

Репортер на “Топ Преса” се свърза по телефона с Иван Иванов и потърси отговор на изнесените данни от В. Атанасов. Бившият зам. шеф на ГДБОП отговори: “Не знам за какво става въпрос. Най-малко на Вас трябва да дам обяснение”.

Иван Иванов и съдружникът му Костадин Ингилизов отглеждат 77 бивола от породата „Българска мура” във ферма в гр. Рила, регистрирани са като фермери.

 

Очаквайте още скандални разкрития по темата само в Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене