Дениз Тюркмен: Косьо Самоковеца плащаше на Иван Костов

Косьо Самоковеца

Парите бяха на фамилията, твъдят зетят на Фатик и съдружникът му

Скандално известните бизнесмени Дениз Тюркмен и Милослав Кръстев проговориха, след като в края на юли бяха арестувани по подозрение в изнудване. Прокуратурата ги обвинени, че са накарали със заплахи 40-годишен мъж да прехвърли имот за около 2 млн. евро в столичния квартал „Люлин“, но съдът ги оправда поради липса на доказателства. Нещо повече – в съда беше доказано, че въпросният имот никога не е принадлежал на новите собственици и продавачи.

Дениз Тюркмен е зет на убития през 2003 г. Фатик, а истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Според него атаката срещу тях може да идва от три места. „Първо от непочтеността на адвокатите и хората, които са премахнали Валю, за да вземат имотите (Християн Валю изчезна през 2005 г., а три години по-късно беше обявен за мъртъв, въпреки че трупът му така и не беше намерен – б.а.). Второ – от хора, близки до Косьо Самоковеца, когото приживе наричаха Картофа. Третото място е от хората, които убиха Фатик“, казва Дениз Тюркмен в интервю за „Уикенд“. 

По думите му през 1998 г. Самоковеца бил момче без 5 лева в джоба. „Дойде да моли за работа. Дадох му работа на границата в Свиленград. Тогава там имахме казино и охранителна фирма. Той започна да печели доста добре. Предупредих го – недей да демонстрираш веднага парите си, но той тръгна самоуверено да се показва. Свързал се тогава с хората на Иван Костов и направил предложение – парите, които трябва да се плащат на Тюркмен, да отиват при Костов“, разкрива зетят на Фатик.

Ставало дума за 1000 долара умножено по 50. „Това беше печалбата за седмица, която сигурно е отивала при Костов. Нямаше никаква пропаганда. Не винаги отчитахме данъците до стотинка, но тогава масово не се плащаше“, казва още Тюркмен. 

„Търговците пазаруваха стоки от Турция и за да не ги закачат мутрите, слагаха на стъклото лепенка на охранителната фирма. Това им струваше по 1000 долара. На седмица през пункта минаваха по 50 камиона. Те плащаха на Косьо. Какво е правил още той – контрабанда или нещо друго, не ме интересува. По договорка той трябваше да ми дава половината от тези пари, но нищо не ми даде“, разкрива схемата на Самоковеца Дениз Тюркмен. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене