Томислав Дончев: До 2030 г. България ще има на разположение 50 млрд. лeва

12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са само един от европейските инструменти, с които ще се възстановява икономиката от щетите, причинени от коронавируса. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

„Сумата, която ще е на разположение на България до 2030 г., е 50 млрд. лв.“, посочи той и обясни, че става дума за кохезионната политика, директните плащания, Програмата за развитие на селските региони, 1,3 млрд. лв. за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза, 2,3 млрд. лв. за т.нар „Справедлив преход“.

Новият програмен период започва с началото на следващата година.

Амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца след обсъждане с всички заинтересовани страни.

„Предложени са близо 100 проекта за повече от два пъти от разполагаемото финансиране“, каза вицепремиерът.

„Как ще се контролира усвояването на евросредствата? Има национални однитни органи и независимо от тях работещи европейски одитори. При данни за нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ“, отговори Томислав Дончев.

Той отбеляза, че сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар трябва да бъдат реформирани.

„Българската индустрия е много енергийно неефективна. За единица БВП българка фирма консумира 3,6 пъти повече енергия от средноевропейска фирма“, посочи Дончев и обясни, че мерките ще позволят подмяна на остарели машини, ремонти на индустриалния сграден фонд и т.н.

Ще има и възстановяване на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради.

„Да спрем да я свеждаме само до пакетиране на сградите с фасадна изолация и дограма“, призова вицепремиерът.

По думите му трябва да започнат да се монтират слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене