Болните в школата: 469 ученици и 453 учители

Министър Вълчев: Не предвиждаме цялостно преминаване към електронна среда

Към вторник заразените с COVID-19 в училищната система са 469 ученици и 453 учители. Това заяви пред NOVA образователният министър Красимир Вълчев.

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”, обясни обаче той.

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение.

Най-лесно е да затворим централно училищата, но по този начин нарушаваме правото на децата за образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи“, категоричен бе министърът.

„В момента сме на подхода да действаме локално, а да не затваряме цялостно училища. Не предвиждаме цялостно преминавне към среда среда“, добави Вълчев. Според него това може да се случи при завишаване на стойностите при повече заразени и с грип. Той изтъкна, че 453 учители са заразените учители у нас с коронавирус и като процент са много повече от учениците. Според Вълчев 90 000 са педагозите, като те са най-многочислената съсловна група. Затова системата не може да остане изолирана от случващото се. Министърът уточни, че и в момента на места, където има нужда, класовете се карантинират.

„Ако 15% от учениците в едно училище отсъстват, се затварят. Както и при 20% от учениците със симптоми на коронавирус в една паралелка, тогава класът се карантинира“, каза още Вълчев. Той добави, че за съжаление има положителни случаи на коронавирус и в министерството на образованието.
„Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване“, каза още той. Според него образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната. По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването.

Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите. Това заяви пред БНР Ваня Кастрева, началник на образователния инспекторат в София във връзка с новата заповед на МОН, с която се разрешава училищата да преминават към електронно обучение след предложение на директора. Според нея поне 2/3 от родителите трябва да са съгласни това да се случи.

„Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите.”, коментира Кастрева.

Според нея просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори.

„Не бих казала, че тази заповед е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за голяма отговорност“, подчерта относно упреците, че така отговорността се прехвърля на директорите.

Шефката на образователния инспекторат посочи, че на този етап има баланс в отсъствията на учениците на този етап. В най-голямото училище в София и страната – 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София, най-висок е ръстът на отсъстващи и карантинирани

ученици в начален етап. В друго училище – 192-ро в Бистрица има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия „Княгиня Евдокия“ отсъстващите са над 30%, но малък брой карантинирани. В Испанската гимназия пък расте броят на карантинираните паралелки.

„Картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на Covid-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват“, коментира началникът на РУО – София. Тя допълни, че при 30% отсъстващи учители или ученици вече говорим за наистина висок брой.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене