Connect with us

Политика

Благоевград е на автопилот в битката с COVID-19, в дневния ред на Р. Томов са паметници на генерали и развитие на туризма

Published

on

Снимка: Община Благоевград

За пореден ден Благоевградска област е в челото на регионите с новозаразени с коронавирус. Областният цетър  с най-много случаи и на практика отдавна е в „окото на бурята” на COVID-19. Болните са все повече, отделенията са препълнени, лекари и медицински персонал се превръщат в пациенти, а останалите им колеги изнемогват в битката с опасния вирус. Докато кметовете в Пиринския край са на бойна нога и всеки ден въвеждат все по-строги и адекватни мерки, то в Благоевград е истински оазис на спокойствието.

Поне що се отнася до /БЕЗ/действието на Общинския кризисен щаб. Единствните новини, които идват от община Благоевград в последните дни, са свързани с това какви нови паметници да се построят на моста към Младежкия дом. Вчера пък топ новината бе за срамния бой между общинския служител Георги Марков и гражданин в сградата на кметството. Случката, за съжаление, олицетворява „висотата”, до която достигна настоящата общинска управа. От тази сграда не се произвежда нищо съдържателно и адекватно като мерки срещу кризата с коронавируса.

А благоевградчани очакват от кмета Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб и стопанин на града, да предприеме и да въведе смислени мерки, които да доведат до ограничаване на заразата. До момента единственото послание от управника е, че чака помощ от държавата. На фона на безметежното спокойствие, което лъха от сградата на Община Благоевград, в съседните ни градове кметовете са на крак в битката срещу COVID-19. Всеки ден те реагират адекватно и отговорно, като не спират да взимат необходимите мерки, за да ограничат вируса и да гарантират здравето и живота на гражданите. В Гоце Делчев бе въведен вечерен час за всички непълнолетни лица, в Петрич отмениха всички масови прояви на открито, отложиха дори тържествените събития за освобождението на града. В Сандански вече осигуриха бактерицидни лампи за дезинфекция в дестките градини и ясли, а от днес забраняват футболните мачове на открито и закрито, концертите, театрите, репетициите, достъпът на външни лица до физкултурните салони и площадките в училищата. Активни са и останалите общински кметове, които са в непрекъсната връзка с Областния оперативен щаб и контактуват с областния управител Бисер Михайлов, с РЗИ, със здравното министерство.

В Благоевград се събра миналата седмица Общинският кризисен щаб, който повтори заповедта на здравния министър и спря дотам. В официалния сайт на Община Благоевград в секция „COVID-19” съобщенията са стари и не са актуални. Последната заповед, която е качена там, е от 19-и октомври и тя вече не е актуална, защото ситуацията е динамична и се мени всеки ден. Информацията за брой хоспитализирани в Благоевград пък е от 16-и октомври, т.е. отпреди седмица. Кметът Р. Томов нито веднъж не е дал данни за обстановката в благоевградските болници – колко заразени лекари и медицински персонал има заразени, има ли идея как да се подсили кадрово здравната система в общината. В този ред на мисли кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, още преди десетина дни направи връзка с Югозападния университет с идеята студентите, които се обучават за медицински сестри, да се включат като доброволци в ковид отделенията на МБАЛ „Иван Скендеров”.

Никак не е маловажно и състоянието на бизнеса в града, който изнемогва. Кметът така и не седна на една маса с представителите на различните браншове, за да намерят общи решения за подкрепа, за да не се стигне до фалити.

На практика Благоевград е на автопилот в битката с коронавируса. Докато гражданите са оставени да се справят кой както може, то Общината влиза все по-често в новинарските хроники с гафове. Да не пропуснем – и с поредната работна среща на Консултативния съвет за устойчиво развитие на туризма, на който са взети решения, които са далеч от дневния ред на гражданите.

ilindenpres.bg

Политика

Деница Сачева с важни финансови уточнения

Published

on

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани

“Средствата, които отиват при работодателите по мерките “60 на 40”, “80 на 20” и “Заетост за теб”, са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго”, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек – работник или служител – не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

Blitz.bg

Continue Reading

Политика

Нинова: Сезираме главния прокурор за изнесените факти във ВиК сектора от министър Димитров

Published

on

„Водата е национално богатство и въпрос на национална сигурност“, пише Корнелия Нинова във фейсбук

Ето какво още написа лидерът на БСП:

Министър Димитров изнесе в петък в парламента факти за безстопанственост, корупция, престъпно бездействие и умишлени действия на министри, областни управители и кметове, касаещи напоителни системи, язовири, ВиК инфраструктура, пречиствателни станции.

Той предупреди, че те ще доведат до водна криза в страната и водни бунтове.

Водата е национално богатство и въпрос на национална сигурност.

Сезираме главния прокурор за изнесените факти. Ще му предоставим стенограмата от заседанието, за да започне проверка за евентуални извършени престъпления от министри, от областни управители и кметове, както и от самия премиер Борисов за неупражнен контрол.

nbox.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al