Вяра: Сензационни разкрития на шестото заседание на Окръжен съд – Кюстендил по делото “Братя Галеви”: Екскметът д-р Пл. Соколов: Пламен Галев опря пистолет в челото на бащата на бившия здравeн зам.-министър Ст. Кацаров – д-р Тодор Кацаров, със заплахата: Ако не спасиш ранения ми гард Цецо, и ти умираш!

Галеви

Екскметът на Дупница д-р Пламен Соколов не се уплаши и стана ключов свидетел по делото за организираната престъпна група на Братя Галеви. На шестото заседание на Окръжен съд – Кюстендил по делото, провело се на 9 март 2010 г., той разкри: «Пред очите ми Пламен Галев опря пистолет в челото на д-р Тодор Кацаров, баща на бившия здравен зам.-министър Стойчо Кацаров, с думите: “Ако простреляният ми гард не оживее, умираш с него”. Лекувал съм пациент, ударен с приклад в челото от Галевите, простреляни и пребити. 200 пъти един ден получих закана по телефона от непознат номер, включително и в кабинета на бившия РПУ шеф, докато се жалех от Галеви: “Синът ти ще бъде убит и тялото му хвърлено пред вратата!”.

Георги Буцев

Сензационните разкрития бившият кмет и общински съветник д-р Соколов направи без колебание пред съда. Полицейската охрана беше удвоена. С белезници обвиняемите Апостол Чакалов и Владимир Ангелов-Стъклето бяха отдалечени на последния ред в залата, за да се избегне конфликт и пряк достъп до свидетели и граждански ищци.

Миланов

Съветникът – лидер на “Атака” в Дупница, Методи Стойнев разказа подробно как Пламен Галев управлявал като кмет: «Лично съм го заварвал да приема граждани, жалби, документи в отсъствието на кмета Атанас Янев в неговия кабинет. Общината беше под обсада. Двама гардове на Пламен Галев стояха на входа, други двама – пред кметския кабинет, други двама при секретарката».

Соколов

Бившият депутат от СДС Валентин Христов и служител на ВиК обяви пред съда: «Галев ме уволни от общинското предприятие с думите: “Ти си голям кривак, уволнявам те”.

Това той заяви в кабинета на кмета.

Шушков

Лидерът на «Демократи за силна България» в Дупница инж. Стоян Шушков, който също е бивш служител във ВиК, подробно разказа за натиска, на който е бил подложен след публикация в регионален вестник месец преди старта на кметската кампания, в която категорично заявява, че няма да подкрепи доскорошния комунист Атанас Янев за кандидат на десните демократични сили. “Викан бях многократно в кабинета на шефката на ВиК Василка Бельовска, която ми заявяваше директно: «Идвам от кметския кабинет, престани да се занимаваш с политика». А месец след изборите бях уволнен, защото не съм подкрепил Атанас Янев за кмет. Бях разпитван многократно в кабинета на кмета за политическите ми убеждения, преди да ме изхвърлят”.

От призованите 20 свидетели показания дадоха 12, между които най-атрактивни бяха изявленията на кмета на Дупница Атанас Янев, председателя на Общинския съвет Явор Тодоров, бившия шеф на полицията в Дупница и Бобов дол Павел Бакалов, шефа на Дружеството на инвалидите Георги Буцев и служителя на полицията Младен Петров, за когото много хора свидетелстваха за нанесен жесток побой от гардовете над него, в резултат на което има счупено чене. Пред съда обаче той категорично отрече за инцидента и не обели и дума.

Стойчо Кацаров

Заседанието беше открито с разпита на Георги Буцев. Той разкри, че Пламен Галев и Ангел Христов са подпомагали Дружеството на инвалидите с по 300 лева периодично. Спасили са момче в кома, като купили животоспасяващи лекарства, участвали са със средства в две операции за присаждане на стволови клетки и че двамата са членове на ръководството на сдружението.

След него пред съда се изправи кметът Атанас Янев. Ето стенографски запис от разпита на Атанас Янев от столичния прокурор Бисер Кирилов.

– Къде и като какъв работихте, когато се запознахте с Пламен Галев и Ангел Христов?

– Пламен Галев и Ангел Христов познавам от времето, когато работеха в полицията. Те се занимаваха с финансите на общината и си вършеха добре работата.

– Вие ли създадохте консултативния съвет и как?

– Ние създадохме консултативния съвет към кмета, в него участват 45 човека. Те ме консултират, аз взимам решенията.

– Осъществявали ли са прием на граждани Пламен Галев и Ангел Христов?

– Не, не са правили.

– Идвали ли са във Вашия кабинет?

– Не. Но като всички граждани и те са имали свободен достъп и са идвали като другите хора.

– Сами ли идваха, или с охрана и с оръжие?

– Не. Не идваха сами, но ние нямаме практика на входа на общината да проверяваме за оръжие. Те са идвали с още двама, ето Тоци е единият и още едно високо момче, но не са парадирали с голяма охрана.

– С каква цел създадохте консултативния съвет?

– И Фандъкова (б.р. – кметът на София) създаде консултативен съвет.

– С какъв акт създадохте консултативния съвет?

– Съгласно структурата на общината той фигурира от времето на предшественика ми.

– Имахте ли изричен акт, Ваш?

– Той е част от структурата на общинската администрация на предшественика ми.

– Протокол от учредителното събрание имате ли?

– Сигурно има, не знам, не нося такъв документ.

– Водихте ли си протоколи за заседанията и решенията, които вземат?

– Те, консултантите, идваха поединично. Идваха Алекси Тасев, бившият кмет, Венелин Кръстев, проф. Бобев. Те са известни дупничани, живеещи в София, заемащи ключови постове. Аз имам нужда от тях по конкретни въпроси, съвети ми даваха. Идваха, казваха, решението е мое.

– По какви въпроси Ви консултираха Галев и Христов?

– По изпълнение на предизборната програма, търсихме начини да я изпълняваме. Дребен пример ще ви дам – нямаше майстор, който да направи мазилката в столовата на едно училище. И като казах на Галев и Христов, веднага доведоха човек от Сандански.

– Води ли се досъдебно производство срещу Вас и по кой член и текст от закона?

– Да води се, не знам по кой.

– А знаете ли как е организиран таксиметровият трафик в Дупница? Обозначени ли са стоянките, кой отговаря за организацията на транспорта в общината?

– Не делим таксиметровите фирми, по-голяма част от стоянките са обозначени.

– Те плащат ли на общината?

– Не знам дали плащат, или не.

Въпрос от гражданския ищец Пламен Миланов:

– Кажете колко обекта открихте, колко ленти срязахте и на колко от тях присъстваха неизменно Пламен Галев и Ангел Христов?

– Да, откривал съм обекти с тях и с други хора.

– Преди една седмица возихте ли се в джипа на Пламен Галев и Ангел Христов и по какъв въпрос?

– Да, миналата седмица бях с тях в джипа.

Прокурорът Бисер Кирилов:

– Познавате ли подсъдимия Владимир Ангелов и като какъв?

– Да, познавам Владимир Ангелов като служител на полицията. Занимава се с криминалната дейност на общината, назначих го на автогарата, защото добре познава Закона за движение по пътищата и отлично се справя с работата си, – заключи кметът.

Той напусна залата, за да влезе председателят на Общинския съвет Явор Тодоров.

Следва

Снимки:

1 Пламен Галев, Владимир Ангелов-Стъклето, Красимир Оков и Ангел Христов

2  Георги Буцев

3 Пламен Миланов

4 Д-р Пламен Соколов

5 Стоян Шушков

6 Стойчо Кацаров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене