Избори 2014: В благоевградска област предстои яростна битка на „титани“

политици

Само месец и половина преди предсрочните парламентарни избори, в благоевградска област вече се очертава битка на сериозни имена от миналото и настоящето на българската политика. Бивши кметове, генерал, партийни лидери, както и познати личности от региона, ще се впуснат в битка за места в народното събрание и властта в държавата.
Започвайки с най-силно представената в предишния парламент партия ГЕРБ, да направим уточнението, че в почти всички политически партии предстоят номинации. Определено фаворит за номер едно в листата на герберите се очаква да е Даниела Савеклиева. Бившият председател на ОбС Благоевград бе като сянка на кандидат-премиера Борисов в кулоарите на 42-я парламент, а още повече е и областен лидер, което я прави логичният избор. Бившият водач на листата в Пиринско Цветан Цветанов явно няма да е министър в предстоящия нов кабинет, което означава, че няма да има крещяща нужда да е водач в повече от един избирателен район. За Благоевград със сигурност в листата ще има поне 2 избираеми места. В подредбата след Савеклиева не би трябвало да има кой знае какви промени, въпреки невъзможността за реална преценка за свършеното от представителите на бившата опозиция, които рядко присъстваха в пленарна зала. „Обичайните заподозрени“ отново са Георги Андонов, Йордан Андонов, Любен Татарски и Калин Каменов, който влезе в служебното правителство с длъжност зам. министър на спорта. Към тях може да прибавим и младежкия лидер Андрей Новаков, който бе на крачка от влизане в европарламента.
При втората партия в областта ПП ДПС, ситуацията е по-скоро позната. Едва ли ще се стигне до решение за промяна на листата от предишните избори, когато бе оглавена от Алиосман Имамов. Под въпрос е дали вторият на предишните избори Ахмед Башев ще влезе на избираемо място в листата. Има данни за вътрешно разцепление в ДПС, но тъй като са страшно потайни не можем да определим какви са точно лагерите и кой, с кой е. Тук по-скоро би било изненада, ако областният управител на Пиринско Муса Палев влезе като втори депутат, на евроизборите ДПС не показаха завиден резулта, въпреки че движението бе категорично втора политическа сила, изпреварвайки БСП.
При социалистите от Коалиция за България се очаква да бъде най-интересно. Предишният водач на листата Емил Костадинов бе изваден от изпълнителното бюро на столетницата, което е явна индикация, че той няма да е водач на листа. Още повече, на последната си пресконференция в Благоевград, той не отрече кандидатурите на най-спряганите за Благоевград „нови” лидери. Това е и едно логично решение, базирайки се на изборите за евродепутати, когато левицата бе на косъм да изпусне дори и третото място за сметка на ББЦ. Най-актуален е слухът за евентуалното водачество на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, по чието време БСП е постигала най-сериозни резултати в областта. Отново се спряга и името на Корнелия Нинова, като там конфликт по-скоро няма да има, а двамата претенденти ще се договорят, след като не е тайна, че са в близки отношения. Категорично, списъкът под тях също ще претърпи промени, особено, ако Паскалев бъде избран за водач. Засега обаче нищо не е ясно в БСП, тъй като Паскалев продължава да се дърпа от водачеството, забулвайки в мистерия истинските си намерения.
Четвърта сила при последния вот бе ББЦ, която към момента остава пълна енигма. Ежедневно от партията се отлюспват коалиционни партньори, но лидерът им Николай Бареков все още е категоричен, че ще повторят резултата си, който на местно ниво бе особено силен по време на евроизборите. Едва ли ББЦ ще направят дубъл на резултата, но нека си вярва Бареков, това му е работата. Изключвайки кадрите на ВМРО, като без алтернативен лидер на листа в региона остава областният председател Рашко Динков, който за съжаление не е много активен политик на местно ниво. Динков е бизнесмен и явно около бизнеса си няма много време за политика, но в кампанията се надяваме да се активизира, за да може избирателят да прецени колко доверие може да му се има. Около партията за кратко се завъртя и бившият областен управител от ГЕРБ Костадин Хаджигаев, но спрягането му като кандидат депутат и лидер на „цензурата” е несериозно, коментират местни политически „анализатори „. Друг вариант за ББЦ, имайки предвид отличния резултат на евровота, е именно лидерът Бареков да поведе листата в Благоевград. Макар, че след като местните хора му декларираха подкрепата си по време на Евровота, той не се върна в областта, за да им благодари или да се намеси в решаването на някакъв проблем на местно ниво. Сякаш тук си свършихме работата, изстреляхме го в Европарламента и с това ангажиментите му приключиха.
Петата листа и сила в благоевградско заслужаваща внимание е безспорно Реформаторски Блок. С близо петте хиляди гласа от изборите през май, те дават заявка за поне едно място в парламента. Индикациите от новата дясна коалиция са, че листата ще се поведе от ген. Атанас Атанасов. Ситуацията там също не е много ясна, поради създалото се напрежение и „тих” спор за това дали РБ ще се коалира следизборно с ГЕРБ и разнородността в мненията на коалиционните партньори.
Петдесет и три дни преди изборите, надпреварата все още не е започнала, но по всичко личи, че ще е яростна. Опитни „играчи”, както и нови лица се очаква да спретнат зрелищен сблъсък в борбата си за гласоподаватели.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене