Три служителки от Домашен социален патронаж в Благоевград с COVID-19

Три служителки от Домашен социален патронаж в Благоевград с COVID-19

Според източник на Pirinsko.com вчера три служителки са се почуствали зле, и след направените тестове се оказало, че са заразени от COVID-19.

Остава загадка, кой и къде ще приготвя храната за социалното ведомство в Областния град.

Нов рекорд на новите случаи на коронавирус в България. 437 са новите случаи у нас при направени 4 541 PCR-теста – с един повече от вчерашния рекорд.

Най-голям брой нови случаи на коронавирус отново е регистриран в София (124), следвана от Пловдив (65), Варна (35), Благоевград (30), Бургас (28) и Стара Загора (28).

Отделението „Уши, нос и гърло“ в МБАЛ – Благоевград ще приема пациенти с усложнения от коронавирус при бум на болните. Това е резервният вариант при запълване на леглата в другите две Ковид отделения – инфекциозно и вътрешно.

Към момента лекарите с тревога наблюдават повишаването на броя на заразените с коронавирус в Пиринско, което е устойчива тенденция за последния месец. За последното денонощие новите случаи в областта са 25, като 17 от тях бяха установени в клиничната лаборатория на благоевградската болница. Двама мъже и една жена с бронхопневмонии са приети вчера във вътрешно отделение, като двама от тях са с доказана коронаинфекция, а третият е с типична симптоматика и се изчаква резултатът от теста. В отделението са хоспитализирани 12 души с усложнения от коронавирус, а в отделението УНГ се настаняват пациенти с хронични заболявания, които са с отрицателни резултати.

Добрата новина е, че общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи при съмнение за Covid-19. Това ще става по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор. Решението бе взето вчера на среща между министъра на здравеопазването, представители на Българския лекарски съюз, НЗОК, РЗИ – София град, столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб. Такъв апел бе отправен от страниците на в „Струма“ от джипито с над 2500 пациенти д-р Виктория Каракостова, която описа проблема, пред който са изправени личните лекари.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване те ще запазят и след промените в Националния рамков договор.

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене