Миграцията на птиците край река Места наблюдаваха ученици от Гоце Делчев

Гоце Делчев бе един от петте града в страната, който отбеляза Европейските дни на птиците. Родители и ученици от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Природо-математическата гимназия „Яне Сандански” направиха поход до местността Рибарниците в близост до река Места.

Участниците наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията им, рисуваха и се забавляваха.

Повече от 23 000 души се насладиха на очарованието на миграцията на птиците в 36 страни в Европа и Централна Азия. Общият брой на наблюдаваните птици у нас бе 30 273 индивида от над 100 вида.
Трите най-многобройни вида птици, наблюдавани по време на събитието във всички страни-участници, са: белобузата гъска, обикновеният скорец и обикновената чинка. Най-много събития – 810 на брой, са организирани в Русия. Най-много участнци –  6487 човека, са регистрирани също в Русия, а най-много птици са наблюдавани във Финландия – 2 527 000 индивида.

Европейските дни на птиците са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International. В България то се организира от Българското дружество за защита на птиците и се проведе за 27-ми пореден път. Основната цел на събитието е да повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията на птиците и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания, както и застрашаващите ги фактори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене