Гоце Делчев сред общините,ползвали от държавните субсидии за покупка на електромобили

 Интересът на министер­ства, държавни и общински структури към целевите суб­сидии за покупка на електро­мобили е слаб и Национал­ният доверителен екофонд (НДЕФ) (НДЕФ) открива пета процедура в търсене на про­екти. По информация от фон­да, разпространена днес, от предвидените 2 млн. лева до момента са усвоени малко над половината.

Все още по програмата за насърчаване използването на електромобили има 920 хиляди лева. Набирането на нови проекти започна на 20 август и продължава до 1 ок­томври 2018 г.

Причината за слабия инте­рес вероятно се крие в това, че държавата отпуска фи­ксирана сума, независимо от цената на превозното средство. Така напри­мер за лек и лекотоварен автомобил на ток се дават 20 хиляди лева, при по­ложение че най-евтините подобни стру­ват поне 53 хиляди лева.

Фондът отпуска и субси­дията за зареждащите се от контакта хибриди, като при тях помощта е 10 000 лева.

Националният доверите­лен екофонд (НДЕФ) дава също 20 000 лева за изцяло електрически превозни сред­ства, които се използват в комуналните дейности, 30 000 лева за изцяло електри­чески ванове със 7+1 или 6+1 места и до 40 000 лева за електрически автобуси и микробуси.

РЕАЛИЗИРАНИТЕ ПРОЕКТИ

Досега по схемата за на­сърчаване използването на електрически превозни сред­ства в рамките на Инвести­ционна програма за климата са подадени 49 проекта. Към 21.08.2018 г. по схемата са усвоени и разплатени 380 хи­ляди лева по 15 проекта.

С тези средства са закупе­ни 17 електромобила за 340 хиляди лева и 4 за хибридни електрически превозни сред­ства на стойност 40 хиляди лева.

Отхвърлени са 3 били про­екта, 17 кандидата са се от­казали от участие в схемата, 13 проекта са в процес на из­пълнение на различни етапи, а по 3 проекта са сключени договори и предстои плаща­не.

КОЙ ВЕЧЕ СИ КУПИ

До момента с пари по про­грамата екологични автомо­били са купили Министер­ството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерство­то на труда и социалната политика, Главна дирекция „Гражданска въздухоплава­телна администрация“ и об­щините Пловдив, Асеновград, Самоков, Горна Оряховица, Бургас, Сливница, Смолян, Га­брово, Враца и Гоце Делчев.

Проектите в процес на из­пълнение са на Министер­ството на образованието и науката, на Столичната об­щина, на инспектората към Столична община, както и общините Никола Козлево, Варна, Сливен, Иваново, Хас­ково, Казанлък, Елин Пелин, Козлодуй, Благоевград и Бур­гас.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене