За една нощ Covid-19 уби 4-ма в Югозапада

За една нощ коронавирусът взе 4 жертви в Благоевград. Починали са четирима мъже, които са били с тежка дихателна недостатъчност. На 58 години в отделението по реанимация е издъхнал благоевградският стоматолог д-р Красимир Крачунов, който първоначално е бил приет във вътрешно отделение, след което е преместен в реанимация, но лекарите се оказали безсилни.

В интензивно отделение е починал и 59-годишен мъж от Разлог, чието състояние също е било тежко. Двама мъже са починали във вътрешно отделение. Единият е 74-годишен гражданин на Израел, който се установил да живее в Благоевград. Другият е 68-годишен мъж от Разлог, който преди това се лекувал от усложнения вследствие коронавирус и бил изписан. Няколко дни след това състоянието му се влошило и миналата седмица бил приет отново във вътрешно отделение, но болестта го надвила и в събота починал.

Към момента в отделението, което бе трансформирано за болни от Ковид-19, се лекуват 12 пациенти, като един е в по-тежко състояние.

Заради положителна проба за коронавирус на съученичка един от дванадесетите класове на Математическата гимназия в Благоевград ще бъде поставен под карантина. Това се очаква да стане днес, след издаване на предписание на РЗИ, съобщава „Струма“. По време на 14-дневната домашна карантина обучението на учениците ще протече дистанционно в електронна среда.

Също днес се очаква да се върнат в училището дванадесетокласниците от друга паралелка, които преди две седмици бяха поставени под карантина. Тогава се оказа, че с положителна проба е тяхна съученичка, която преживяла семейна трагедия. Бащата на момичето починал скоропостижно, а майката била приета с пневмония в благоевградската болница. Първоначалната проба на жената за Ковид-19 била отрицателна, но повторната дала положителен резултат. При направените тестове на двете й дъщери близначки пробата на едната била положителна, а на другата – отрицателна. Близначките учат в различни класове в Математическата гимназия, като карантиниран бил само класът на момичето с положителна проба.

Заради страх от коронавируса две от учителките в същата гимназия, които преподават по основни предмети, са излезли в отпуск – едната в неплатен, а другата с болничен, тъй като са в рискова група заради придружаващи заболявания. На тяхно място са взети заместници и учениците не са изпуснали нито един учебен час.

Според лекари в момента се надига нова вълна на коронавирус, която може да се слее със сезонните вируси, което ще ги изправи пред сложна ситуация. В Благоевградска област, която трайно присъства в челната класация по брой заразени с Ковид-19, разпространението на вируса е дифузно, за последните две денонощия са отчети 26 случая.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене