Проф. Попконстантинов за 24 май: Българската писменост е разпространената в Киевска Рус (АУДИО)

Археологът категорично подкрепя преименуването на празника, за да не продължават посегателствата върху Кирил и Методий

 

https://www.vbox7.com/play:8a16970aed

В рубриката „Гласът на Dariknews.bg“ днес разговаряме с археолога проф. Казимир Попконстантинов за българската писменост и за делото на Светите братя Кирил и Методий.

Поводът е решението на НС на първо четене празникът 24 май да бъде „Ден на българската писменост, просвета и култура“, а не „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Според проф. Попконстантинов в това има резон и е деликтна актуализация. Той е категоричен, че по този начин не се пренебрегва огромният принос на Светите братя Кирил и Методий за славянството.

„Това не е промяна. Какво страшно има в това – българската писменост? Тя е именно тази, която е съхранена и пулсиращо разпространена в Киевска Рус, в югозападните български земи, съвсем естествено се ползва до ден днешен от Северна Македония, Сърбия, Русия, републиките… до далечна Монголия“, посочи той.

„Няма политически оттенък, има деликатно коригиране или актуализиране на това, което бе досега. Поне за да не продължават посегателствата върху онова, което е съхранила България до ден днешен – делото на Светите братя Кирил и Методий и на книжовнците от Първото и Второто българско царство“, продължи проф. Попконстантинов.

„Още в самото начало от историята на българската писменост и култура не се откъсва Кирило-Методиевото дело, на което България безспорно е приемник, и дебело подчертавам – хранител в продължение на 1100 години до ден днешен. Като приемник и като съхранили това велико дело, ние не биваме да се вторачваме дали не пренебрегваме делото на Светите братя Кирил и Методий, като знаем много добре, че благодарение именно на тях, до ден днешен ползваме и тази графична система – кирилицата, която стъпва върху глаголицата. Ние не се вторачваме само в кирилицата, а изобщо в българската писменост“, каза още археологът.

„А как да реагираме на идеята, лансирана от г-н Путин, че писмеността, която те ползват, е попаднала в Киевска Рус и как да премълчаваме?“, пита той.

По думите му трябва да се сложи край на това спекулиране посредством кръгла маса между руски колеги, българи, македонци и колеги от Европа.

Казимир Попконстантинов е професор и доктор на историческите науки. Той е носител на престижната Хердерова награда.

Попконстантинов е ръководител на екипа, който проучва манастирския комплекс на остров Свети Иван край Созопол, където бе открит реликварий с мощите на Свети Йоан Кръстител. 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене