Connect with us

ГЕРБ

Народният представител Стефан Апостолов: Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

Published

on

Днес от парламентарната трибуна имах възможността да задам три много важни въпроса на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, свързани с моя лична кауза, която започнах още преди да стана депутат и за която всеки месец дарявам половината от заплата си, а именно подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Пред колегите си в Парламента попитах министъра дали са въведени по-високи критерии към ин витро процедурите с по-голяма успеваемост; какъв е срокът за поддаването на заявлението за организационно и финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) до връчване на заповедта и има ли затруднения в успеваемостта на ин витро процедурите. Попитах също колко деца са родени в резултат на извършени процедури в условията на пандемията от COVID – 19.

Благодаря на министър Ангелов за изчерпателния отговор по поставените от мен проблеми. Това, което е важно да кажа по повод на моите въпроси е, че Министерството на здравеопазването има последователна политика по отношение демографските въпроси в областта на здравеопазването и по-конкретно с подкрепа на раждаемостта. В тази връзка годишният бюджет от 12 млн. лева гарантиращ финансирането на около 2500 броя процедури бе увеличен на 20 млн. лева, което позволи увеличение броя на двойките финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Също така още през 2018г. в Правилника за организацията на работа и дейността на ЦАР се въведоха и по-високи критерии за успеваемост, а именно – изискването за процент на постигнатите клинични бременности се завиши от 20 на 25 процента. Относно срокът от подаване на заявлението за организационно и финансово подпомагане от ЦАР до връчване на заповедта за одобрение той се установи трайно на 1 месец още в края на 2018 година. За сравнение – през 2017 г. този период беше около 11 месеца.

Това, което получих като отговор във връзка с пандемията от COVID – 19 е, че броят на приетите заявления е намалял с 11%, намален с 26% е и броят на връчените заповеди. Радостната новина е, че по данни на клиниките за първото полугодие на 2020 г. броят на преминалите двойки – 2106 броя е намален само с 2%, спрямо преминалите за същия период на 2019 г.

Важно е да отбележим и още един акцент от отговора на министъра, а той е, че изградената организация на работа, разширеният вид и обем дейности, финансирани от ЦАР, редовните и навременни плащания на клиниките демонстрират успешно изпълнявания ангажимент на правителството пред двойките с репродуктивни проблеми.

Моята лична кауза и борбата ми – да създадем още по-добри условия за двойките, които мечтаят да станат родители, но имат проблеми, продължава, защото, както не веднъж съм казвал бъдещето на Община Симитли и на България е в ръцете на нашите деца!

ГЕРБ

Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на еврофондовете с бюджет от 330 млрд. евро

Published

on

Андрей Новаков представлява Европарламента в трудните преговори, продължили две години

След едни от най-дългите преговори Европейският парламент и Съветът се споразумяха по правилата за управление на седемгодишния бюджет за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС, възлизащ на 330 млрд. евро. Ключова роля в договарянето има българският евродепутат от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Новаков, който е вносител и съавтор на регламента и защитаваше позицията на Европарламента в преговорите, продължили 2 години по времето на четири председателства на Съвета на ЕС.

„С постигането на договорка между двете страни на практика доведохме до край подготовката за следващия програмен период по отношение на правилата и изискванията за инвестициите на ЕС във всяка държава. Страните могат да си отдъхнат, защото досега разработваха оперативните си програми без ясни правила как ще се управляват еврофондовете до 2027 г. Сега остава единствено лидерите на държавите-членки да намерят решение за финансовата рамка на ЕС за следващите седем години“, коментира Андрей Новаков. По думите му в днешната ситуация, когато Европа е изправена пред глобално предизвикателство на пандемията, е немислимо основният инструмент за подкрепа на държавите да бъде жертва на моментни конфликти в Съвета.

В следващия програмен период се очаква България да разполага с 11,44 млрд. евро европейско и национално финансиране по своите програми и то без да се калкулират средствата за земеделие и развитие на селските региони. България ще има 9 програми в периода 2021 – 2027 г., като ще има нова програма „Образование“, отделно от програмата за наука. Двете заедно се очаква да получат близо 2 млрд. евро. Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро,  развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Предвижда се отделно да функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседните на България държави, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море.

Европейското съфинансиране за най-бедните региони ще е 85%, макар първоначалното предложение на Европейската комисия да бе едва 70%. Югозападният регион ще разполага със 70%, а не с предложените от Комисията 60%. По-високите нива облекчават централния и общинските бюджети в контекста на икономическите щети от коронавируса и спестяват средства, които могат да бъдат насочени другаде.

За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

 – –

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по  Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, понастоящем той е също докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID, влизащ в сила от 1.01.2021 г. Новаков представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. Той е координатор в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

 

Continue Reading

ГЕРБ

Народният представител Георги Динев: Продължавам работата си в заседанията на Народното събрание онлайн…

Published

on

Скъпи приятели,

в понеделник вечерта почувствах леко неразположение и направих антигенен бърз тест за коронавирус, който за мое съжаление се оказа положителен. На следващия ден резултатът се потвърди и от направения в съответната лаборатория PCR тест.

Искам да Ви уверя, че като отговорен човек съм спазвал всички противоепидемични и санитарни мерки.

Продължавам работата си в заседанията на Народното събрание онлайн.

Използвам случая да изкажа огромните си благодарности и признателност към всички лекари и медицински служители, които са денонощно на фронтовата линия във войната с този коварен враг.

🍀 Бъдете здрави и се пазете 🍀

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al