Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава и председател на „Асоциация за европейско развитие на българското село“: От оклеветяването излязох по-силен!

„Асоциация за европейско развитие на българското село“ стана на 1 година Сдружение на кметове и кметски наместници учредиха в Благоевград през януари 2016 год. Инициативата бе по предложение на градоначалника Атанас Камбитов. В Сдружението участват кметове и кметски наместници от 15 населени места в общината. На учредителното събрание бе гласуван устав, управителен съвет и име на Сдружението. За председател на организацията бе избран кметът на село Дъбрава Росен Георгиев. Ръководството му ще се осъществява от УС, в който влизат двама заместници – управниците на селата Зелен Дол, Ангел Младенов и на село Покровник, Методи Цонев.

 За мен е голяма чест, че на рождения ден на сдружението ви срещам с Росен Георгиев човека обединил кметовете.

 Г-н Георгиев, как се чувствате година, след учредяването на „Асоциация за европейско развитие на българското село“?

 – Една година след учредяването съм много повече убеден в ползата от създаването на асоциацията. Положихме началото на нещо което не се е случвало в Благоевград, а именно кметове на кметства да задават дневния ред и посоката за развитие в сфери като сигурност, туризъм и местно самоуправление. Доказахме, че подценяването на институцията кмет на кметство не води до нищо добро. Освен всичко това асоциацията вече излиза извън Община Благоевград, имаме членове от други общини. Програмата за 2017 г. е много амбициозна, стартирахме със законодателна инициатива в края на февруари организираме среща с хотелиерите в Благоевград, ще им представим нашата стратегия за развитие на туризма и ще търсим тяхната подкрепа.

 Работите по общ проект със Сдружение „Деветашко плато“, какво се случва там? Това, което видяхте там, ще успеете ли да го направите тук в благоевградските села?

 – Партньорството със сдружение „Деветашко плато“ продължава и е много полезно за нас. Благодарение на тях ние прескочихме няколко етапа от развитието си, те ни ги предоставиха в готов вид. На 01.04.2017г. предстои организиране на съвместна „Конференция на бъдещето“, където ще представим пред обществеността изработена стратегия за развитие на селата в Община Благоевград, както и първите реални резултати.

  Бяхте обвинен, по време на изборите, че сте заплашвали хората. Стигна се до съд! Разбра ли се кой крив, кой прав?

 – Винаги по време на избори страстите се нажежават и доста политици прегарят и правят неща иначе непривични за тях. От това оклеветяване аз излязох по-силен, защото истината е на моя страна и за моя радост хората се обединиха в моя защита. Даже и жители, които не са ми приятели и са с различна политическа ориентация ме подкрепиха. За да съм коректен докрай ще кажа, че не срещнах подкрепа от моите съпартийци, точно обратното. Но това е техен проблем, не мой. Още обмислям какъв да бъде отговорът ми, защото всяка безотговорна постъпка трябва да има последици. В скоро време ще реша.

 Наближават нови избори, очаквате ли и нови атаки по ваш адрес?

 – Като всеки политик в България, който попада в общественото полезрение и аз не съм застрахован от компромати, но и да има нови атаки те ще свършат като предишните. Аз не си служа с такъв набор от средства, при мен по-важни са аргументите и личния пример.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене