Connect with us

Политика

Извънредно от КС! Румен Томов е отстранен законно, Благоевград се готви за избори!

Published

on

Румен Томов вече не е кмет и ще остане в историята на Благоевград като управлявалия най-малко време. Конституционният съд днес излезе с решение по дело №5 и сложи край на протакането на делата близо година.

Следва съдиите от ВАС да се съобразят с решението на конституционните магистрати и да излязат със свое решение за прекратяване на правомощията на Томов.

Конституционно дело беше по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Конституционният съд днес отхвърли искането им.

Става въпрос за същия законов текст, заради който Румен Томов бе отстранен, а именно, че не се е заличил като едноличен търговец в Търговския регистър в едномесечния срок от избирането му за кмет.

Тази норма бе атакувана пред Конституционния съд от съдиите от ВАС, които гледат делото за кмета, което временно бе спряно.
Сагата с кметуването на Томов продължи близо една година. За първи път в страната се стигна до ситуация, в която една година след изборите Благоевград се тресе от вълнения кога ще бъде свален
кметът? Ще има ли предсрочни избори и кога?

Сигнал срещу Румен Томов подаде в ОИК загубилият изборите през ноември м.г. Атанас Камбитов. На 21 май Административен съд отхвърли жалбата на Румен Томов срещу решението на ОИК от 28 април, с което бе детрониран като кмет на Благоевград. В решението си съдия Ваня Вълкадинова посочва, че ОИК са изпълнили задължителните указания на съда за предсрочно прекратяване на пълномощията на благоевградския кмет заради неизпълнение на задължението по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

Преди това с решение от 22 януари административният съдия Димитър Узунов върна преписката на ОИК със задължителни указания за спазване на закона и прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград. Според съдията Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г., да предприеме необходимите действия за заличаване на ЕТ „Румен Томов-Алма-ЕМ“, с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК – Благоевград.

ВАС потвърди решението на 16 април, след което на 28 април ОИК – Благоевград прекрати предсрочно кметския мандат с гласовете на 9 от общо 13 членове.

Румен Томов обаче не се спря и оспори решението, като в жалбата си сочи, че било нарушено правото му на участие и защита. Сега се очаква окончателното решение на ВАС.

ГЕРБ

Народният представител Георги Динев: Честит празник, Петрич!!!

Published

on

108 години свободен Петрич

108 години от героичните събития през 1912 година.
108 години от саможертвата на хиляди наши предшественици, дали живота си за да живеем свободно днес !

Скъпи съграждани, нека помним историята на нашия роден град.
Нека я разказваме на нашите деца и внуци.
Нека бъдем горди петричани.

Честит празник, Петрич !!!

Continue Reading

Новини

Манолова ще се срещне с граждани в Гоце Делчев

Published

on

Във вторник, 27 октомври 2020 г., председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще се срещне с граждани в Гоце Делчев.

Срещата ще се проведе в кафето на Търговски център РПК, на ул. „Търговска“ №41.

На същото място от 14:00 ч. Манолова ще даде брифинг за медиите по актуални теми.

В 16:30 ч. тя ще се срещне с жителите на село Копривлен, в кафе „При Лъчо“.

В 18:00 ч. Манолова ще се срещне с жителите на село Абланица в хотел „Ханчето“, община Хаджидимово.

Припомняме, че през миналата седмица Манолова се срещна с граждани в Перник, Кюстендил, Бургас, Ямбол, Видин и Ловеч.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ