Неявяването на управителката Е. Гопева в съда спъна делото за несъстоятелност на фирмата на италианеца Мароки, стопанисваща цеха за обувки в Дупница

Софийски градски съд отложи делото за обявяване в несъстоятелност на фирмата на италианеца Клаудио Мароки, стопанисваща цеха за обувки в Дупница. За 18 септември беше насрочено първото заседание на съда, на което трябваше да присъства управителката на цеха Емилия  Гопева, но тя не се явила, заради това е насрочено второ заседание, на което ще се разглеждат документите по несъстоятелност.

В същото време 80 шивачки чакат да си получат неизплатени заплати и ваучери за храна за месеците април и май. Всички, напуснали цеха по собствено желание, са започнали работа в други обувни цехове в Дупница, след като бяха регистрирани като безработни в Бюро по труда.

Собственикът на цеха Клаудио Мароки напусна България още през месец февруари и не се е връщал. Работнички в цеха твърдят, че са го търсили по телефона, но той им казвал да търсят съпругата му, тъй като тя е последният собственик на цеха, а след известно време спрял да им вдига телефона.

Както “Струма” писа, Инспекцията по труда в Кюстендил събра достатъчно доказателства след многократни проверки в цеха и изпрати документи в Софийски градски съд фирмата, стопанисваща цеха, да се обяви в несъстоятелност. На собственика на цеха Клаудио Мароки са наложени глоби за повече от 20 000 лв. за неспазване на трудовите взаимоотношения.

Сагата започна през месец февруари. Тогава шивачките си поискаха неизплатените заплати и стачкуваха на работните си места. Тогава след конферентна връзка с Мароки работниците изказаха недоволството си и получиха уверение, че заплатите им ще бъдат изплатени на части. Клаудио Мароки устоя на думата си и им изплати заработените пари на три пъти. През месец март шивачките от ново останаха без заплати, но получиха обещание, че ще ги получат. Те продължиха да работят и през месец април с надежда, че ще си получат заплатите, но бяха излъгани. Те протестираха пред управителката Емилия Гопева и вместо да получат парите си бяха пуснати принудително в платен отпуск. Една част от работничките не се съгласиха и напуснаха, като се записаха в Бюро по труда. Някои от тях изкараха курсове за санитарки.

Докато работничките бяха в отпуск, приближеният на Клаудио Мароки Луиджи Каприоти изкара с ТИР машините от цеха с обяснението, че ги карат за Италия за рециклиране, докато те са в отпуск, и ще ги върнат обратно .

След като им свърши отпускът, шивачките, които не бяха напуснали, се върнаха на работа, но в цеха били останали само няколко машини. Тогава Емилия Гопева им заяви да си подадат молби за напускане и да си чакат заплатите, които са по около 2000 лв. на работник, от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене