Какво да направим, за да бъде включен и нашия блок в програмите за саниране?

  1. Да регистрираме домова книга в Общината. В нея се попълват данни кои са собствениците, квадратура на жилищата данни кои са собствениците, квадратура на жилищата, проценти на идеални части от общите части на сградата. От общината получаваме документи за регистрация на сдружението.
  2. Да проведем общо събрание на собствениците на жилищни и нежилищни обекти, на което да създадем Сдружение на собствениците за целите на санирането. Избираме председател и управителен съвет на сдружението. Създава се едно сдружение за цялата сграда, независимо от броят на входовете в нея.
  3. Да вземем удостоверение от Общината, да регистрираме Сдружението на собствениците в Агенция по вписвания Благоевград и получим БУЛСТАТ номер.
  4. Да подадем в общината Заявление за включване в програмата.

Дотук са задълженията и отговорностите на собствениците. След това остава да чакаме.

Общината приема документи на всички сгради, извършва проверки, прави оценка и класиране на сградите. Сключва договор със одобрените Сдружения.

Подава цялата документация към Областния управител и Българска банка за развитие за одобрение и отпускане на финансиране.  Очаква се през 2017 г., при наличие на финансов ресурс да бъдат сключвани тристранни договори между банката, общината и областния управител. Одобрението на сградата за саниране става едва когато бъде сключен такъв договор.

Асан Имамов – гл. специалист “Европроекти” в Община Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене