Жителите на кв. „Орлова чука“ въстанаха срещу домашните кучета и техните собственици, внесоха подписка в ОБС Благоевград

Сериозен проблем за жителите на благоевградския квартал „Орлова чука“ постави в края на вчерашната сесия на ОБС Благоевград, Илияна Костадинова. Благоевградчанката, живееща в квартала сподели със съветниците сериозен проблем с домашните кучета, чиито собственици пускат да се разхождат на свобода.

Част от тях са много агресивни и нападат възрастни хора и деца. Костадинова внесе при председателя на ОБС Р. Тасков и списък от 160 жители на „Орлова чука“ подписали се срещу искане собствениците на кучетата в квартала да бъдат наказани или предупредени от общината, защото вече имало случаи на ухапани деца и нападнати стари хора Проблемът ще бъде разгледан на следващата сесия на ОБС.

Вчера съветниците приеха наредба за домашните кучета, в която към собствениците им се поставят условия и изисквания. Домашните кучета трябва да имат чип поставен от ветеринарен лекар, да са ваксинирани и заведени в общината.

При промяна на обстоятелства около кучето общината трябва да бъде незабавно уведомена. Проблемът е не само с домашните кучета, но и с тези, които са безстопанствени. Големи групи от изгладнели кучета плашат хората в крайните квартали и многократно в общинска администрация са постъпвали жалби от нападнати от кучета граждани.

П. Попов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене