Цените на гроздето за вино на благоевградския пазар по-ниски от миналогодишните: от 1 до 1,30 лв.

Как върви продажбата на винените сортове грозде на благоевградския пазар? Репортерска проверка в неделя показа, че на тържището продават 4-5 търговци, които предлагат грозде от санданските и петричките села. 1 лв. е цената на килограм мерло и кабарне, набрано от лозята в село Хотово, заяви Йордан Царев. В крайната продажна цена е включена и услугата мелене на гроздето, което става на момента на пазара. За клиентите, които нямат превоз, е осигурен транспорт, който също е безплатен. Бидоните се товарят в розов бус, който са кръстили „Море от любов“, шегуват се шофьорите.

„От седмица сме на пазара в Благоевград, има интерес”, лаконичен е Йордан Царев. Той е пестелив на приказки и гледа да помага, като изсипва чувалите с грозде в машината за мелене.

От три дена изкарва на пазара грозде и благоевградската търговка Мая Лещанска, която има лозя в село Долно Спанчево. С този бизнес се занимава от 20 г., като предлага разнообразни сортове. Най-евтина е широка мелнишка – 75 стотинки за килограм, кабернето и мерлото са на 1 лв., най-скъпа е керацудата – на 1,30 лв., толкова върви и маврудът.

„Керацудата вече по-малко се гледа и затова е дефицитна, но виното е по-качествено, захарността е 23%”, обяснява търговката.

В разговора се намесва мъжът й, който добавя: „В момента е усиленият гроздобер. Тази година по-рано узря гроздето, топло е и има добра реколта. Ние имаме 20 дка лозя в Долно Спанчево и заедно с братовчедите гледаме общо около 60 дка. Трудно се гледа лозе. 8 пъти сме го пръскали. Аз донесох специални препарати от Испания, където работих десетина години и научих някои неща от техните земеделци“.

„Трудно се и бере гроздето, защото няма работници. Всичко е навънка, младите ги няма. Преди разчитахме на бабичките, които много беряха, ама измряха. 60 дка е много нещо и сега наемаме работници от Благоевград. Караме ги до лозята и ги връщаме. Дневната надница е 50 лв., никой не се хваща за по-малко“, признава Мая Лещанска. „Във Франция дневната надница на гроздоберач е 75 евро, кой е луд да бере тук”, въздъхва търговката, но не губи надежда, че ще успее да продаде продукцията си.

„В момента гроздето е на много приемлива цена, даже е по-ниска с 10-20 стотинки в сравнение с миналата година”, казва Иван Величков, който е сред редовните клиенти. Всяка година купува по 300 кг от три сорта – мерло, каберне и мавруд, от които прави домашно вино. За да се получи винен еликсир, в бидоните добавя дъбов чипс, който подобрява цвета и вкуса на виното и създава усещане, че е отлежавало дълго време в буре. За пречистване на аромата и коригиране на нежелани миризми използва активен въглен. Ако киселинността е висока или гроздето е презряло, като откислител във виното добавя калиев бикарбонат при определени пропорции.

Най-важното за доброто вино е да се уцели захарността, като 24% е оптималната, и меракът, категорични са производителите на червената напитка.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

На пазара в Благоевград започна продажбата на грозде за вино

Мая Лещанска продава от 20 г грозде от лозята в с. Долно Спанчево

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене