Не носете предпазни маски! Не помага срещу коронавирус

Задава се рязко увеличение на броя на заразените от Ковид-19 в Европа. Експертите обаче предупреждават, че здрави хора нямат нужда от предпазни маски. Те и бездруго били неподходящи като превантивна мярка.

Какво е общото между Кодоньо в Ломбардия и Гангелт в Северен-Рейн Вестфалия? И двете градчета са регионален „епицентър“ на разразилата се епидемия от Ковид-19. До тези населени места не бива да се пътува, освен ако не е абсолютно наложително, предупреди германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. В същото време той заяви, че свободното придвижване на граждани в ЕС няма да се ограничава. Границите на Европейския съюз засега остават отворени, включително и за граждани от трети страни, тъй като по думите на министър Шпан „вирусът е вече тук – той е в Европа”.

Очаква се рязко увеличаване на заразените

Специалистите считат, че в момента най-важната задача е да се забави и ограничи разпространението на коронавируса. Европейската комисарка по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че в 24 от 27-те държави-членки на ЕС са регистрирани вече над 4000 случая на Ковид-19.

“В следващите седмици ще се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените граждани”, прогнозира Кириакидес. При това ситуацията в отделните държави е твърде различна. В Италия са отчетени почти две трети от случаите в Европа. От Унгария пък съобщиха, че в страната има само двама заболели от Ковид-19, които са били поставени под карантина.

Икономиката на Италия понася сериозни загуби от замрелия живот в страната. Университетите и училищата в цяла Италия остават затворени до средата на март. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан смята, че подобни драконовски мерки не са необходими. В Германия има над 600 души, заразени с коронавирус, като по-голямата част от тях са в Северен-Рейн Вестфалия и Бавария. „Не е нужно веднага да се затваря цял университет, ако някой студент е ходил на ски в Италия, но е добре самият той да прецени, че е редно да си остане в къщи за 14 дни, вместо да ходи на занимания. А на гражданите, които са били в рискови райони, трябва да се каже да си останат вкъщи и да ограничат социалните си контакти“, заяви Йенс Шпан.

Министърът отхвърли и идеята за затваряне на училищата в Германия. Футболните срещи от Бундеслигата продължават да се провеждат, но многобройни търговски изложения и международни срещи вече бяха отменени. В Италия мачовете се играят без публика. Швейцария забрани всички мероприятия с повече от 1000 души. Дори Европейският парламент отмени заседанието си в Страсбург.

Здравите хора не се нуждаят от предпазни маски

В Брюксел бе решено, че държавите от ЕС вече общо ще закупуват предпазни маски и лекарства, които впоследствие ще бъдат разпределяни към съответните страни. Това е мярка срещу сегашния недостиг на маски и защитни облекла, които се произвеждат основно в Китай. Още преди няколко дни Германия въведе ограничения за износа на защитни облекла. В някои държави от ЕС има дори забрана за износа на предпазни маски и облекла.

ЕС призова здравите хора да не носят предпазни маски и да не се запасяват с дезинфектанти, защото тези средства така или иначе са неефективни като превантивна мярка. От маските и специалните облекла обаче се нуждаят лекарите, а и самите болни от Ковид-19.

Страхът от коронавируса по-вреден от самия вирус?

Комисарката по въпросите на здравеопазването в ЕС Стела Кириакидес прогнозира, че вълната от Ковид-19 ще засегне още повече живота в ЕС – особено в сферата на туризма, бизнеса и транспорта. В същото време германският министър на здравеопазването Шпан предупреди хората да не изпадат в паника. 80% от всички заболявания преминават леко, потвърди и Европейският център за превенция на епидемиите. „Опасността от новия вирус е голяма, но онова, което страхът от него причинява на обществото, е още по-опасно“, заяви Йенс Шпан.

******

Вижте и това видео на ДВ:

https://www.jwplayer.com/learn-more/

dw.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене