Мъжът на Черния лебед направи шпагат пред „Шпигел“ заради Пеевски

Политикът в тога Лозан Панов направи сложно гимнастическо упражнение. Той се разчекна в шпагат до авторитетното немско издание „Шпигел“, където изговори един куп лъжи, без да му мигне окото.

 

 

Парадоксът е, че въпросната му изява излезе със заглавие, в което го цитират да казва: „Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи“.

Демонстрация

Всеки ред от въпросното интервю е арогантна демонстрация на един представител на Темида, който бърка понятията за разделението на властите и се изживява като политик в тога. По този начин частният съдия на олигарха Прокопиев се нареди до корпулентния трол Иво Мирчев и сламения лидер на почти невидимата за социолозите партийка „Да, България“ Христо Иванов. Следващата му стъпка вероятно ще бъде да седне с гребло в гумена лодка и да акостира на частния плаж на олигарха Прокопиев в Буджака, за да се отчете за добре свършената работа и той.

В кавър версията на лъжите за „Хиполенд“, с които преди седмица слугите на розовобузия олигарх засипаха публичното пространство, мъжът на Черния лебед замижа и повтори всички опорки, които са му били спуснати от неговия повелител. Но с т.нар. интервю за „Шпигел“ той направи само едно – посочи, за пореден път при това, главния враг на олигархията – депутата и издател Делян Пеевски, от когото Прокопиев и останалите крадливи приватизатори и милиардери с подарен бизнес изпитват панически страх. С тази подробност, че Пеевски не е „съпремиер“, както политикът в тога твърди, а е депутат от опозиционна партия. Докато подсъдимият олигарх и семеен приятел на Лозан Панов – Иво Прокопиев, неведнъж в годините се е изживявал именно като съпремиер, който инсталира свои кадри за министри и парадира с медиите си бухалки. Обвързаностите, за които Лозан Панов говори, са фикция и силно развинтено въображение. Гузен негонен, Панов визира само обвързаностите между него и олигарха Прокопиев. Именно негова е заслугата за оправдателната присъда на тартора на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев и посочените от него министри на финансите и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, по аферата EVN.

Поръчка

Интервюто в „Шпигел“ на силно зависимия във всички свои изяви политик в тога Лозан Панов е дадено за човек, който неведнъж е изпълнявал частни поръчки на родното задкулисие под предлог, че осъществява журналистическа работа. Това е лицето Кено Ферзек – журналист на свободна практика, роден в бившата ГДР. Като защитници (рекламни агенти) на Ферзек през 2018 г. пък се изявяват печално известните у нас „Репортери без граници“ – организация, подчинена изцяло на зависимостите на олигарха Прокопиев.

Фриленсърът Ферзек е това, което е американският шоумен Кевин Бут за банкера беглец Цветан Василев – и двамата изпълняват частни поръчки, в които афишират в пълна сила своя слугинаж. За такива фриленсъри обективната истина няма значение. Така както фактологията убягва на тукашните им колеги, които играят по същия начин по свирката на няколко озверели в желанието си да запазят статуквото олигарси. Ферзек е еквивалент и на Николай Стайков – бивш кадър на Прокопиев, формално разграничил се от своя началник. Общото между тримата е, че докато се представят за независими, интересите, които обслужват, лъсват отвсякъде. Защото всички те си затварят очите за безобразните кражби на своите възлюбени олигарси. Фрилансърите никога няма да информират читателите, че в България има олигарси като Прокопиев, които редят правителства и кадруват, а през останалото време натискат копчетата на пропагандната си машина и се опитват да промиват мозъците на гражданите, които облъчват с откровени лъжи и манипулации. Всъщност Каолиновия бос дърпа конците в държавата и се изживява като неин съуправител.

Поредното доказателство за това е, че личният му министър на културата Боил Банов отказа на Делян Пеевски да регистрира спортния вестник „Мач Телеграф“. Няколко дни по-рано флагманът на фалшивите новини „Дневник“ обвини депутата, че едва ли не той не спазва своя закон за изсветляване на собствеността и финансирането на медиите. Това се оказа гигантска лъжа, тъй като декларацията на „Телеграф медиа“ загадъчно е изчезнала от регистъра на ведомството на Банев и това вероятно е станало с помощта на къртица на Прокопиев.

Щафета

Не е учудващо, че всяка изява на фриленсър, изпълняващ определена поръчка, се превръща в щафета за всички медии на задкулисието. Ферзек е любимец на медии бухалки като „Дневник“ на олигарха Прокопиев, „Медиапул“ на майката на фалшивите новини Стояна Георгиева и „ТерминалНо“ на пиарката на хазартния бос Ивет Добромирова. Интервюто с Лозан Панов обаче се явява не само като продължение на лъжите за „Хиполенд“, подхвърлени и на чуждата преса, за да получат някаква представителност. То е подготовка за сценарий, който задругата на олигарсите реди за деня Х – 10 септември. По този начин те подгряват аудиторията за мероприятията, които планират за тази дата. Неслучайно интервюто на Лозан Панов, услужливо преведено дословно и препечатано от няколко обслужващи медии, е било повдигнато като въпрос и на заседание на Еврокомисията в сряда.

Черния лебед

Лъжливият политик Христо Иванов не излъга само веднъж – по време на сбирката „АРГО“, превърнала се в емблема на задкулисните игри на кръга „Капитал“, когато нарече жената на политика в тога Лозан Панов Черния лебед. Но въпреки че спъна политическата кариера на мъжа си тогава и провали кандидатурата му за президент, Елисавета Панова разигра обидена поза и се нахвърли не на Пинокио, който я разобличи заради криминалното й минало, а на вестниците, които изкараха наяве позорните страници от нейната биография. Така половинката на Лозан Панов осъди вестниците „Телеграф“ и „Монитор“. Криминалното й минало буквално беше изпрано от съда на олигархията, ръководен от политика в тога Лозан Панов. За пет години Елисавета и Лозан Панови междувременно многократно демонстрираха отказа си да проявят публичност, каквато дължат по закон. Стигна се дотам, че заради целенасочен отказ на Панов да декларира доходите и имуществото си, той стана първият председател на Върховния съд, който изгуби на две съдебни инстанции дело срещу Сметната палата за наложена му глоба от 1000 лв. Но вместо да се сниши, жената на председателя на ВКС нападна съдиите, нарече съдебните актове „извращение с правото“ и се закани да съди държавата в Съда в Страсбург. Последното е особено любопитно в контекста на разкритията за тежки зависимости в Европейския съд за правата на човека, направени от френски анализатори, които уличиха българския съдия Йонко Грозев в конфликт на интереси. Грозев и наскоро избраният за председател на ЕСПЧ Робърт Спано бяха гости на Лозан Панов миналата есен в София. Как ли ще отсъдят съдиите в Страсбург по дело на „Елисавета и Лозан Панови срещу България“? Със сигурност – те ще постъпят като съдията докладчик по делото на Черния лебед срещу „Телеграф“ и „Монитор“ Красимир Мазгалов, който отсъди в полза на Елисавета Панова. Ще припомним, че делото в СГС е образувано през 2018 г. и разгледано на 12 април 2019 г. По странна „случайност“ в съдебния състав се озовава раболепният съдия Красимир Мазгалов, изключително близък до Лозан Панов и част от ръководството на грантовия Съюз на съдиите в България. Скандалното е, че първоначалните съдии по това дело са били изцяло подменени с трима нови магистрати, между които е и съдия Мазгалов. Впоследствие същият е определен и като докладчик, тоест човекът, който трябва фактически да напише съдебното решение. На финала ВКС на Лозан Панов не допусна касацията на трета инстанция, за да демонстрира, че правото е на страната на частния съдия на олигарха Прокопиев, а Темида е обяздена от този кръг.

В една нормална държава съдиите странят от политиката. В „пленената от олигарсите държава“ Лозан Панов е това, което е – безскрупулен политик в тога и срам за страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене