Защо цяла Европа се смее на идиотщините на Левски?

Левски-МарекДори „Левски” да не играе в Европа, пак ще се прочуе из целия континент! На „си­ните” вече им се смеят не заради някой от пословичните провали в турнирите на УЕФА, а за поредното идиотско решение в управлението на клуба. Водещи евро­пейски медии отразяват с недоумение треньорските неволи на „Левски” през последните няколко години.

Покрай уволнени­ето на наставни­ка Пепе Мурсия, който изкара само три мача начело на „сини­те”, редица издания се смаяха как на „Герена” сменят треньо­рите като носни кърпички. Спортният ди­ректор Георги Иванов – Гонзо поема юздите на пейката и ще бъде петнадесетият треньор на „Левски” за послед­ните пет години.

Скандално разкритие за раздялата на Пепе Мурсия с „Левски” пра­ви вестникът в Кордоба, откъдето е родом испан­ският треньор. Според изданието спецът сам си е тръгнал от „Гере­на”, тъй като е имало намеса в работата му от страна на спортния директор Георги Ива­нов – Гонзо. От клуба официално обявиха, че раздялата е по взаимно съгласие, но в интервю пред испанската медия Ефе Мурсия отрича. Ис­панецът решил да си скъ­са двегодишния договор именно заради Гонзо.

„Нямам нищо против спорт­ния директор, но не можех да позволя подобна ситу­ация с него. Затова реших да си прекратя договора”, обяснява Мурсия за своя началник.

Испанецът разкрива как Гонзо постоянно влизал в съблекалнята на отбора и давал указания на иг­рачите през главата му.

„Диарио Кордоба” прави паралел с друг провал на Мурсия на балканите. Преди време той изкара само един месец начело на румънския „Брашов”. В България ситуацията оба­че била още по-зле, при­знава Пепе Мурсия след треньорските си неволи в „Левски”.

„Левски” е палач на тре­ньори”, пише британски­ят вестник „Дейли Мейл”, като отбелязва, че Пепе Мурсия е жертва №14 на българския отбор от 2009 г. насам. Тогава е и последната спечелена шампионска титла от „сините”, допъл­ва ежедневникът. На Острова се чудят на акъла на нашите, тъй като треньорската смяна идва след побе­дата 1:0 над „Локомо­тив” (Сф). Обяснението обаче идва от спортния директор Иванов, който е цитиран: „Смяната не е заради резултатите на „Левски”, а заради лип­сата на идея и стил на игра”. „Левски” в момен­та е на шесто място в класирането, след като в първите два кръга завърши 1:1 с „Локо” (Пд) и загуби вечното дерби с ЦСКА с 0:2.

Безумията на „Герена” са описани и в друг авторитетен вест­ник на Острова – „Гардиън”. Англичаните не пропус­кат да припомнят и друга гигантска простотия на„Герена” от миналата година. Става въпрос за позорното събличане на кандидат-треньора на „сините” Ивайло Петев. Баховският спец тъкмо бе представен начело на тима, но бе изгонен гол до кръста от лумпе­ните в сектор „Б”. След това Петев без малко да стане шампион на Ки­пър с АЕЛ (Лимасол), а преди дни уда­ри 1:0 милионерския отбор на „Зенит” (Санкт Петербург) в евротурнирите.

„Нетърпеливи българи!”, възкликва чешкият сайт idnes.cz и също прави сметки колко треньори са се изредили начело на „Левски”. Изданието набляга на треньорските неволи на „сините” през миналия сезон, когато навръх стогодишния юбилей се изредиха цели четирима специалисти. В материала се отбелязва още, че единственият треньор, задържал се повече от една година в „Левски”, е Станимир Стоилов. Мъри води „сините” в периода 2004-2008 г., когато записа най-големите успехи за клуба през новия век.

От последната тит­ла на „Левски” през май 2009 г. цели 11 имена са се из­редили на поста. Сме­нили са се 14 пъти, сега Гонзо става рокада №15 (Тони Здравков и Ясен Петров също заставаха по два пъти). 15 смени за 5 години. Всяка по­твърждаваща неуспеха на предходната.

Всичко започна със смяната на Емил Велев, последния шампион на­чело на „сините”. Кока­ла бе махнат от „Герена” под натиска на феновете, които не харесваха иг­рата на отбора под не­говото ръководство. От­там нататък нито един треньор не можа да се задържи на пейката в „Левски” за повече от година.

На мястото на Кокала бе назначен сърбинът Ратко Достанич. След няколко поредни загуби, послед­ната дошла от „Берое” в София, треньорът хвър­ли оставка заради недоволството на публиката. После му излезе името Кратко Останич заради малкото време, което изкара на „Герена”. Кампанията беше до­вършена от Георги Ива­нов, но на пейката се­деше Антони Здравков, тъй като Гонзо не разпо­лагаше с необходимия лиценз. През следващо­то лято беше назначен Ясен Петров. „Сините” показваха някакви на­ченки футбол, най-вече в Лига Европа, където постигнаха солиден ус­пех в груповата фаза. По­паденията на Гара Дембеле валяха един след друг, а само автоголът на Иво Иванов срещу „Лил” ги лиши от прес­качане на групите. И на него обаче вратата му беше показана, защо­то не спечели титлата. Гонзо отново пое „Лев­ски”, а малко по-късно пристигна популярният в Украйна български специалист Николай Костов. Той обаче изпус­на съблекалнята, футбо­листите почнаха да му подливат вода и послед­ва съдбата на предше­ствениците. Иванов се завърна на кормилото на „Левски”, заедно с Ясен Петров, отново заради лиценза, за да довършат сезона.

Така се стигна до лятото на 2012 г., когато дойде Илиан Илиев. През ця­лото време „Левски” и „Лудогорец” се бориха за титлата, но едно ра­венство 0:0 с „Монтана” на „Герена”, принуди варненеца за втори път да подаде оставка като този път тя беше приета. Сезона довър­ши неговият помощник Николай Митов. Той спе­чели дербитата с ЦСКА, „Литекс” и „Лудогорец” и титлата само на една по­беда срещу „Славия” в последния кръг. Тя обаче не дойде заради злопо­лучния автогол на Ми­тко Везалов, а финалът за Купата на България беше загубен от „Берое” след дузпи. Въпреки това Батков даде картбланш на Митов, но след чутовния резил в Европа с „Иртиш” и той си тръгна.

През изминалия се­зон се изредиха Славиша Йоканович, Антони Здравков и Елин Топузаков, но нито един от тримата не успя да изкара „Левски” от жестоката игрова криза.

„Сините” загубиха чети­ри пъти в първенството от вечния съперник ЦСКА и успяха да вкарат едва един гол в дербитата. През това лято послед­ваха откази на Станимир Стоилов и Димитър Ди­митров – Херо, което до­веде до назначаването на Пепе Мурсия. Испане­цът се задържа на поста точно 55 дни, а сега от­ново Гонзо е наред.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене