Храмът „Св. Троица“ в Банско става на 185 години

През 2020 г. един от емблематичните храмове в Неврокопска епархия навършва своите 185 г. от построяването си. Това е храм „Св. Троица“ в гр. Банско. Църквата „Света Троица“ в Банско е завършена и осветена през 1835 г., по време а петвековното турско робство, а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата „Преп. Паисий Хилендарски“.

Църквата „Света Троица“ е издигната със средствата на голям брой дарители – 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители без да се посочва кой колко е дарил. Изграден е като голяма псевдобазилика върху имот в центъра на града, притежаван от тогавашния кмет на града Дядо Лазко (Лазар Герман). Той бил заможен банскалия, и ръководел изграждането на храма в трудни преговори с турците. Сградата, вътрешната украса, иконостасът с иконите, кулата,часовникът на камбанарията и камбаните също са отлети от банскалии. Смята се, че достолепният храм „Св. Троица“ в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите, пише „Добротолюбие“.

Той има три масивни врати, обковани с желязо, и много на брой високи прозорци със сводеста форма. Дебърският майстор Велян Огнев, който се заселил в Банско, е изрисувал дървения таван като звездно небе с ангели и облаци. Димитър и Симеон Малерови са зографисал иконите на иконостаса. Изкусна дърворезба обрамчва голямото Христово Разпятие над олтарния вход.

В дъното на храма са разположени женските отделения.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене