Олимпийците по гражданско образование – гордостта на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”

11225639_1009258605770631_1140247656_nНа 09 май 2015г., в Деня на Европа, осем ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” град Сандански участваха в VIII. Национална олимпиада по гражданско образование в град Шумен. Те защитаваха свои проекти и решаваха казуси по актуални проблеми на обществото пред Националната комисия по гражданско образование. Тази година ЗПГ”Кл.Тимирязев” бе училището в България с най-много класирали се проекти. Участниците в лицата на София Спасова от 9. в клас, Цветелина Арнаудова и Величка Трушева от 10. б клас, Йоана Чолтеева, Габриела Пеева, Соня Костадинова и Антон Пъхлев от 11. б клас и Илия Бараков от 11. в клас достойно представиха своето училище и накараха да се говори за него като за най- активното в сферата на гражданското образование не само в областта, но и в страната.

      В първия етап на финалния кръг учениците имаха възможност в рамките на два астрономически часа да аргументират гражданката си позиция  по типичен случай/казус. Тази година казусите на националната комисия бяха: 1. Проблемът на Правителството на Република България, обявило публично намеренията си чрез промени в закона да закрие съществуващите в страната помощни училища. 2.Случаят Шарли Ебдо и допустимо ли е въз основа на свободата на словото и изразяването да се нарушава правото на свобода на вероизповеданието?3.Задължителното гласуване- необходимо ли е да се въвежда в България?

     Вторият етап на финалния кръг протече в петнадесет интензивни минути за всеки от осемината  олимпийци – десетминутно устно представяне и обосноваване на проекта и петминутно кръстосано отговаряне на въпросите , поставяни от членовете на Национална комисия. Защитата на проектите беше публична, присъстваха всичките  43 –ма  национални участници и техните преподаватели, които също имаха право да задават въпроси.

     Отличното представяне по време на първия етап – решаване на казуси, на Йоана Чолтеева /89.5 точки/ и Соня Костадинова /84.5 точки/,от 100 точки максимум, им завоюва великолепен финален брой точки за техните отбори .Националната комисия аплодира резултата им, който удостоверява статут на лауреати. За съжаление, двете момичета са все още в 11 клас, а с престижната титла се удостояват само дванадесетокласници. При представянето Антон Пъхлев с атрактивни и остроумни отговори на въпросите, задавани от комисията и останалите участници, спечели аплодисментите и усмивките на всички в залата. Габриела Пеева за пореден път успя да убеди голяма аудитория, че да бъдеш доброволец е призвание, което всеки може да носи в сърцето си. Най- атрактивна защита на проекта си направи Илия Бараков, който получи 80 точки при представянето си. Той демонстрира идеята на проекта си, като изследва на място водата, която отпиваше Националната комисия и не забрави да отбележи, че е специалност „Контрол по качеството на храни и напитки” в Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”. Отлично се представиха София Спасова и екипът на Цветелина Арнаудова и Величка Трушева. София получи аплодисментите на Националната комисия като най-малък участник с изключително добро постижение в решаване на казус – 67.5 точки, а Цветелина и Величка успяха да очароват и заинтригуват комисията с оригиналността в представянето си и събраха 77 точки.

     На финалния трети етап проектите на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” за четвърта поредна година оставиха сериозен отпечатък в протокола на Министерството на образованието и науката от VIII-ма Национална олимпиада по гражданско образование.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене