Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки, които Министерството на здравеопазването ще приложи, считано от 00:00 часа на 7 септември (вторник) на територията на цялата страна.

Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че в страната към момента се наблюдава пълна доминация на Делта варианта. „98-99% от пробите са с Делта вариант и 1 до 2% – Алфа вариант, т.е. британският вариант. При Делта варианта на практика 1 човек заразява 6 до 8 от присъстващите около него хора, което го прави доминиращ не само у нас, но и в Европа, Америка и Азия“, обясни тя.

Проф. Мира Кожухарова изнесе информация за актуалната епидемиологична обстановка в страната, според която повече от половината от областите вече са в червената зона, една е в тъмночервената, а останалите са в оранжевата зона, съгласно Националния оперативен план.

„Няма място за паника в момента. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“, увери министърът.

Мерките се вземат въз основа на предвиденото в Националния оперативен план и доклада на главния държавен здравен инспектор. Те са научно обосновани и са взети след детайлно обсъждане с членовете на Експертния съвет по епидемиология и са обсъдени по принцип с правителството.

Поискани са становища и предложения за подходящите мерки и компенсации от широк кръг работодателски, съсловни и браншови организации. Получени са над 40 такива становища. Всички направени предложения са обсъдени, а тези които съответстват на противоепидемичните мерки, са възприети. Писмата ще бъдат изпратени на министъра на финансите и на министъра на икономиката за предприемане на действия за изплащане на компенсации и обезщетения на засегнатите от мерките лица.
„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“, подчерта здравният министър.

„В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели, ситуацията в страната, хоспитализациите, ще направим преоценка на въведените мерки и ако ситуацията налага, ще бъдат нанесени корекции. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система, в това число на нашите медици, лекари, сестри, санитари, които са на първа линия в битката с вируса, и те да бъдат поставени в ситуация на невъзможност да оказват медицинска помощ“, заяви д-р Кацаров и посочи, че няма да се поколебае да наложи и по-строги мерки, ако ситуацията налага това.

Във връзка с началото на учебната година д-р Кацаров посочи, че тя ще започне присъствено. „Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме. “

“Въпреки повишената заболеваемост, ваксинационният процес няма да бъде спиран. Насочването на болните към COVID зоните ще позволи на личните лекари да могат да продължат ваксинацията в пълен обем, така че възползвайте се от тази възможност”, призова здравният министър и допълни: „Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и води до намаляване на смъртността.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене