„Токов удар“ по свободата на словото – „токов удар“ по протестите и будното гражданско общество

Вяра Емилова, управител на БСТВ

Вече 16-ти час Българска свободна телевизия е без ток и без сигнал. Официалното обяснение от ЧЕЗ е първоначално „ профилактика”, а после – „не можем да открием повредата”. Как да вярва човек на обясненията на ЧЕЗ, като всеки месец четем сметките си за ток и още повече не им вярваме, ще кажете.

В случая обаче става въпрос за една друга сметка, правена от незнайните „счетоводители” на управляващите, които миналата година, горе долу по същото време, пратиха една бригада да срежат кабелите на БСТВ, точно по време на годишния ни празник на Бузлуджа.

Два месеца по-рано пък спряха субсидията на БСП и на останалите партии, което лиши от нормално финансиране прохождащата ни по онова време телевизия. Колегите работеха половин година и повече на максимум под постоянна заплаха от спиране на работата.

Днес отново сме подложени на крайно елементарно скроени удари на мутренското управление на Борисов, този път през токов удар от ЧЕЗ. Защо сегашното ръководство на енергийния доставчик играе на прокъсаното правителствено въже е втори и трети въпрос, който анализаторите в нашата публицистика, често и  с конкретни факти, коментират. Те са ясни не само за нашите зрители, но и за цялото будно гражданство.

За да има свободна трибуна и за опозиционните на властта мнения, Българска свободна телевизия даде възможност за изява на журналисти и известни в цялата страна коментатори, които стояха с години безработни – натирени от наведените си работодатели в официозите заради принципните им политически и граждански позиции.

Тези хора днес са нашата гордост – най-добрите в професията журналисти, редактори, монтажисти, режисьори, инженери, оператори. Най-добрият и може би най-малкият по състав професионален телевизионен екип в националния ефир. Това са хората,  които вече 42-ри ден неуморно отразяват самоотвержено, честно и професионално протестите срещу Борисов. Въпреки оскъдния ресурс, с който БСТВ беше принудена да работи и да оцелява през последната година.

Благодарим на всички, които ни подкрепят в тези трудни етапи на нашето израстване като медия. Нашата благодарност към вас е безмерна и искаме с вас, нашите приятели, спонсори и зрители, да споделим радостта от милионите гледания, които генерира нашият ефир и интернет излъчването. Този успех дължим също и на вашата подкрепа.

Колкото до нас, ние в БСТВ сме твърдо решени да не се предадем. Рано или късно ЧЕЗ ще пуснат тока и колкото по-скоро, толкова по-добре за тях. А цената на свободата ни – колкото и да е висока за нас, ще я платим и ще си отвоюваме правото на собствено мнение по текущите скандали в държавата. Нас токови удари не ни плашат!

Останете с нас! Останете с БСТВ!

Обичаме ви и ви благодарим!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене